Gartner: блокчейн и IoT са перфектната „двойка”

Новите видове данни, генерирани от IoT, могат да бъдат защитени с блокчейн
(снимка: CC0 Public Domain)

Блокчейн технологията е идеалният „брачен партньор” за интернет на нещата (IoT) и ще му помогне да преодолее някои от най-големите си проблеми, убедени са специалистите в Gartner. Блокчейн и IoT дори трябва да се разглеждат като взаимно допълващи се.

IoT устройства могат да осигурят автоматизация на много от ресурсите в обкръжаващата ни среда, но новите видове генерирани данни ще трябва да бъдат защитени – следователно способността на блокчейн да предотврати подправянето им е от критично значение.

Блокчейн е синоним на сигурност. IoT, от друга страна, е технология, известна с това, че страда от сериозни уязвимости. Макар тя още да не е много популярна, слабостта й вече бе многократно доказана от различни видове кибератаки и пробиви.

В публикация в блога си, изтъкваща основните констатации от проучване за IoT и блокчейн, Gartner казва, че двете млади технологии са перфектната „брачна двойка”.

В момента блокчейн технологията върви към т.нар. „долина на разочарованието” от цикъла на технологично развитие: след първоначалния ентусиазъм и бързо развитие сега е налице стихване, защото огромните очаквания у хората се „охлаждат”. В резултат, след бума е налице спад. Следващият етап обаче е „възходът на просветлението”, при който новата технология бива възприета по-широко, с по-реалистични очаквания.

Gartner отбелязва, че 75 процента от организациите в САЩ, възприели IoT технологията, вече са възприели и блокчейн – или планират да я въведат до края на 2020 г. Проучването разкрива още, че фармацевтичните производители, енергетиката, здравеопазването и транспортът са отраслите, които са водещи във внедряването на блокчейн.

Обяснението на анализаторите е, че „всички тези индустрии имат бизнес-модели, които включват движение на физически стоки, така че закономерно те разпознават стойността на връзките, които свързват физическия свят с дигиталния свят”.

„Блокчейн мрежите се очертаха като обещаваща иновация заради способността си да гарантират целостта на данните, споделяни между участниците в една система при многостранно сътрудничество”, коментира Авива Литан, вицепрезидент и почетен анализатор в Gartner. „IoT се очертава като метод за преодоляване на пропастта между ресурсите (или „нещата”) и свързаните с тях бизнес-процеси”.

Комбинирането на двете технологии е ценно, за да се осигури доверието на множеството партньори при свързването на „нещата от реалния свят” в дигиталните среди, смята Литан.

При анализа на първия и втория избор на анкетираните от всички посочени ключови предимства на използването на блокчейн за техните IoT проекти, основната посочена причина (63%) е увеличаването на сигурността и доверието при работа с транзакции и данни между множество страни. 56 процента пък са посочили, че основната полза са намалените разходи и подобрената ефективност за бизнеса.

Други 43 процента смятат, че главните предимства са свързани с увеличаване на приходите и възможностите за бизнес. 37 процента пък говорят за подобреното преживяване за участниците/потребителите.

Все пак комбинацията от IoT и блокчейн е все още сравнително млада и незряла, предупреждава Gartner. Затова много решения все още не могат да достигнат мащабите, необходими за възприемането на комбинацията.

Налице са няколко технически и бизнес-предизвикателства, предупреждават анализаторите. Блокчейн протоколите непрекъснато се развиват, докато IoT устройствата имат значителна „дълговечност”. Това несъответствие във времевите рамки може да се окаже предизвикателство.

Друг аспект на потенциално затруднение е мащабируемостта на блокчейн. За технологията се знае, че се отличава с ниска скорост при обработка на транзакциите. Това може да създаде проблем, когато голям брой страни са свързани помежду си.

Независимо от това изследователската компания смята, че съчетанието на двете технологии ще даде възможност за създаване на иновативни устройства и бизнес-модели в рамките на следващите пет до десет години.

Коментар