Щетите за Huawei от санкциите зависят от едно условие

Последствията от санкциите на САЩ за бизнеса на Huawei могат да варират в широки граници
(снимка: CC0 Public Domain)

След като в средата на август Министерството на търговията на САЩ разшири санкциите срещу Huawei, наложени като част от търговската война с Китай, анализаторите излязоха с прогнози за последствията върху бизнеса на компанията.

38 дъщерни дружества на Huawei, разположени в 21 държави, бяха добавени в черния списък на Вашингтон. Освен това чуждестранните производители на компоненти, използващи американско оборудване и технологии, вече трябва да искат лиценз от САЩ за доставка на определени чипове за Huawei.

Анализирайки новата ситуация, TrendForce запази прогнозата си за доставките на Huawei смартфони през 2020 г., но същевременно предвижда доста редуциран бизнес на компанията през следващата година. Според пазарните наблюдатели, натрупаният запас от компоненти, както и фактът, че до 15 септември Huawei все още може да получи от доставчиците някои компоненти, ще ѝ позволят да продаде около 190 милиона смартфона тази година.

Ако обаче след 15 септември Huawei бъде напълно отрязана от покупките на компоненти, произведени с помощта на американско оборудване, софтуер или други технологии, тогава анализаторите са склонни да понижат прогнозата си за продажбите на Huawei смартфони през 2021 г. до 30-50 милиона единици. Ключовият въпрос е дали Huawei ще има достъп до необходимите компоненти.

В случай на рязко отслабване на позициите на Huawei, по-голямата част от пазарния ѝ дял ще бъде завзет от Xiaomi, Oppo и Vivo. Анализаторите обаче не изключват производителите на компоненти да възобновят доставките за Huawei след подробно проучване на разширените търговски ограничения. В този случай догодина доставките на смартфони Huawei може да достигнат 100 милиона бройки.

Освен това санкциите ще засегнат телекомуникационния бизнес на Huawei. Ако TSMC напълно спре да доставя компоненти за Huawei, това ще повлияе на производството на 5G базови станции и ще забави изграждането на мрежи от пето поколение в Китай през 2020 г. По-рано анализатори от Nikkei коментираха, че усилията на Вашингтон вече са довели до застой в инсталирането на 5G базови станции в Китай.

TrendForce също предупреждава, че санкциите ще се отразят негативно на световния пазар на CMOS сензори за изображения, тъй като Sony няма да може да доставя своите модули от висок клас на Huawei, поради по-строгите експортни разпоредби. В резултат, приходите от този пазар през 2020 г. ще намалеят с 1,5% в сравнение с 2019 г.

Друг негативен фактор за индустрията ще бъде икономическото въздействие на пандемията Covid-19, поради което търсенето на смартфони намалява, независимо от боричканията между САЩ и Китай.

Коментари по темата: „Щетите за Huawei от санкциите зависят от едно условие”

добавете коментар...

  1. Българин

    Хуавейчетата са много по-добре от американския ифон.

  2. Az

    Ксайоми

  3. Уууууууу

    Хас мукар уе кравар

  4. Anonymous

    Аз пък си имам Хуявей работи отлично и си го вея на воля.

  5. Тарикат

    Добре,че взех Шиоми

  6. Usa Usa Usa

    Ти си гашник пиещ боряшник.

  7. ха

    Ами да ““Усилията” на Вашингтон” са в застой защото им свършиха парите. А “Hawei” се оказа доста по-добре снабден с въпросните… Може дори за тролове в България да си плаща. 😉

  8. Anonymous

    Цитат… “от Nikkei коментираха, че усилията на Вашингтон вече са довели до застой” …

    “Усилията” на Вашингтон… Да правят мръсотии и да дърпат света назад!

  9. ха

    Яко – нов играч на пазара “Hawei”, че и с пакет санкции вече стартира…

Коментар