И САЩ замислят единен порт за зареждане на джаджите

USB-C може да се наложи и в САЩ като единен порт за зареждане на джаджите
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските сенатори също разглеждат идеята за задължително въвеждане на единен порт за зареждане на електронните джаджи, вдъхновени от примера на европейските си колеги.

Преди десетина дни ЕС одобри правило, според което всички джаджи в региона трябва да бъдат оборудвани с портове за зареждане по един стандарт – USB-C. Сега същата инициатива подеха трима американски сенатори, които изпратиха отворено писмо до министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо, призовавайки подобно правило да бъде въведено и в Америка.

Документът се позовава на недоволството на американските потребители от факта, че различните устройства трябва да използват различни кабели за зареждане. Авторите на писмото посочват цифри, цитирани по-рано от експертите на ЕС – 11 000 тона електронни отпадъци се генерират годишно само от зарядните устройства.

„Тази политика може значително да намали електронните отпадъци и да помогне на потребителите, които са уморени да ровят из кутии със заплетени зарядни устройства, за да намерят съвместимо зарядно, или са принудени да купуват ново”, се казва в отвореното писмо.

“ЕС действа мъдро в обществен интерес, като прие предизвикателството на мощни технологични компании по този потребителски и екологичен проблем. Съединените щати трябва да направят същото”, категорични са авторите на писмото.

USB-C конекторът вече се превърна в де факто стандарт за мобилни устройства – изключенията са бюджетните джаджи, които използват остарял micro-USB, и продуктите на Apple, които частично използват патентован Lightning. но според последните данни, Apple вече е започнала да тества USB-C на прототипи на новите си айфони.

Коментар