Arctic X1-3D – ергономично и практично рамо за дисплеи

С помощта на Arctic X1-3D всеки екран може да се натъкми по най-удобния начин за работа
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Лесно за сглобяване, лесно за монтиране, чупещо се във всички посоки, с елегантно скрити кабели – рамото (стойка) за дисплеи Arctic X1-3D осигурява с лекота онази ергономичност, която спестява болките в раменете и врата при работа пред компютъра или гледане на телевизия продължително време.

Лесен монтаж

Arctic X1-3D е произведен така, че монтажът му не изисква никакви специфични познания или умения. За технически грамотен човек дори не е нужен наръчник с инструкции – компонентите сами подсказват кой за какво служи и къде се поставя, съвсем интуитивно. Не са нужни и инструменти – всичко, необходимо за монтажа, е включено в комплекта.

Закрепването към бюро става чрез стяга, която е гумирана. Така хем щади повърхността на мебелите, хем намалява приплъзването.

Фиксирането на дисплея към рамото също е лесно и интуитивно. Два дълги винта, включени в комплекта, прихващат горната половина – чрез тях екранът се окачва върху главата на чупещото се рамо. След това винтовете се затягат, поставят се и долните два и… всичко е готово.


Цялата процедура отнема не повече от 10 минути от отварянето на кутията до последното настройване.

Arctic X1-3D съответства на стандартите VESA 75×75 и 100×100, така че на него могат да се поставят всякакви екрани.

Многопосочна гъвкавост

Позиционирането на екрана се случва с лекота. Възможно е движение във всички посоки и равнини: рамото се движи нагоре и надолу плавно, благодарение на газовия си амортисьор, „главата” на стойката се върти наляво и надясно, може да се чупи напред и назад, за да наведе екрана, а основата осигурява завъртане на 360 градуса.

Това означава, че един компютърен екран може да се натъкми по най-удобния начин за работа. Може обаче и да се завърти настрани, за да бъде показано съдържанието – например на сътрудници в офиса. Може дори да се обърне към колеги право отсреща.


Ако ли пък се използва за телевизор, рамото позволява той да бъде изтеглен настрани и обърнат към зрителя, или пък да бъде вдигнат високо с екран, насочен надолу.

Прибрани кабели

Кабелите на монитора могат да бъдат прибрани в корпуса на рамото. В горната му половина това става чрез специална магнитна приставка, която прихваща кабелите и ги скрива в подходящо широк процеп. В долната половина пък фиксирането става чрез плъзгащ се капак. Така пространството изглежда прегледно, спретнато и подредено.

Окомплектовка

Комплектът в кутията, с която пристига Arctic X1-3D, съдържа всичко, необходимо за поставянето, фиксирането и използването ѝ. Кръстата отвертка за завиване на винтовете е прибрана заедно с набор шестограмни ключове за затягане на рамото и регулиране на твърдостта на газовия механизъм.

Освен специалната приставка за скриване на кабелите има и велкро-лента, която да прихваща и прибира кабелите в основата, досами ръба на бюрото.

Удобства

Увеличеното работно пространство безспорно е най-голямата полза от подобно рамо. Бюрото се освобождава от свободно-стоящия дисплей.

Ергономичността е навярно най-ценният от всички важни показатели на Arctic X1-3D. Възможността екранът да се мести във всички посоки означава, че не главата и раменете се нагаждат според позицията на екрана, а точно обратното – той се намества според най-удобното положение за тялото. Това не е каприз, а въпрос на здраве за всички, работещи пред екрана.


Липсата на видими кабели, висящи оттук-оттам, е очарователно предимство. Грозната гледка и досадното оплитане са спомен от миналото. Работното пространство остава чисто, спретнато, подредено.

Лесният монтаж заслужава отлична оценка. Компонентите са така проектирани, че потребителят не може нито да се обърка, нито да сгреши в процедурата по инсталирането. Всичко е интуитивно и лесно и дори ученици и хора, които се боят от боравене с техника, могат да се справят с тази семпла задача. Плюс това няма нужда и от предварително наличие на инструменти.

Съвместимостта е универсална. Рамото може да поддържа ултрашироки монитори с диагонал до 43 инча. Приложени са и двата монтажни стандарта – VESA 75 и VESA 100. Единственото ограничение е за теглото на дисплея: той не бива да надвишава 10 килограма.

Матовият черен цвят на рамото пък позволява то лесно да се впише в почти всеки интериор.

Недостатъци

Като недостатък на модела може да се посочи само едно нещо: стягата за монтаж изисква дълбочина от 10 сантиметра. Това означава, че ако предният вертикален панел на бюрото е близо до ръба на плота, той може да попречи на правилното захващане на Arctic X1-3D, какъвто беше случаят с нашето старовремско орехово бюро.

Arctic X1-3D – основни характеристики
  • Материал: стомана, алуминий (сплав, ADC 12), цинкова сплав
  • Допустим размер на екрана: UW до 13 инча
  • Максимално тегло на дисплея: до 10 кг
  • VESA стандарт: VESA 75,VESA 100
  • Ротация: 360 градуса
  • Наклон на дисплея: +/- 15 градуса
  • Повдигане: 207-525 мм
  • Дебелина на плота: 20-55 мм
  • Тегло на рамото: 3,5 кг

Наличност и цена

Рамото за дисплеи Arctic X1-3D е широко достъпно на българския пазар. Тази практична метална стойка, създадена с грижа за здравето на хората, които ползват монитори на работното място, струва около 120 лв. с ДДС и гаранция от 72 месеца.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар