Единното зарядно в ЕС става задължително от декември 2024 г.

Който произвежда електроника със зарядно, различно от стандарта USB-C, няма да може да продава техниката си в ЕС след декември 2024 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съюз даде на производителите на телефони срок до 28 декември 2024 г. да въведат единното зарядно за мобилни устройства. Новото правило ще обхваща набор от „малка и средноголяма преносима електроника“, като това включва телефони, таблети, слушалки и преносими конзоли за игри.

Досега беше ясно, че всички нови преносими електронни устройства ще трябва да използват единно зарядно устройство с кабел USB Type-C от есента на 2024 г. Новата норма бе обнародвана в официалния журнал на ЕС и с това бе определена точна крайна дата за изискването.

Компании, чиито електронни джаджи използват друг тип зарядно, няма да могат да продават новите си модели в ЕС след 28 декември 2024 г. Това кара мнозина да отправят поглед към Apple, която упорито държи на своя собствен начин на зареждане чрез Lightning конектор.

Грег Джосвиак, старши вицепрезидент на Apple за глобалния маркетинг, каза по-рано пред Wall Street Journal, че компанията “очевидно” ще трябва да спази закона.



Крайният срок, определен от Брюксел, създаде напрежение и във Великобритания, тъй като регламентът може да се прилага и за Северна Ирландия, според служители на ЕС и Обединеното кралство. Това е определено от т.нар. споразумение за Брекзит. Сега на Острова се вълнуват, че нормата може да предизвика “разминаване на продуктовите стандарти с останалата част от Обединеното кралство”.

Коментар