Успешен експеримент на Microsoft с 4-дневна работна седмица

По-късата работна седмица оказва положителен ефект върху производителността
(снимка: CCO Public Domain)

Любопитен експеримент, проведен от японското подразделение на Microsoft, показва, че по-късата работна седмица може да повлияе положително на производителността на служителите.

През август т.г. Microsoft Япония провежда едномесечен експеримент, при който служителите получили тридневен уикенд – недолюбваният петък станал платен почивен ден. Въпреки че работили по-малко, служителите на 4-дневна работна седмица постигнали по-голяма производителност, разказва MS Power User.

Някои резултати били предвидими. Хората станали по-щастливи и взимали с 25,4% по-малко почивни дни през месеца. Но най-важното е, че при 20% скъсяване на работната седмица, производителността на служителите се увеличила с 39,9%.

Проведени са по-малко и по-кратки срещи – често по мрежата, отколкото лично. Използвана е с 23,1% по-малко електроенергия и са отпечатани с 58,7% по-малко страници.

Като цяло проектът получава 92,1% одобрение от служителите – те са останали доволни, че правят повече за по-малко време. В експеримента са участвали 2300 служители, а Microsoft възнамерява да го повтори следващото лято.

И въпреки че този подход не винаги може да даде добри резултати, със сигурност мнозина ще се радват да изпробват 4-дневна работна седмица в офиса, при запазване на размера на работната заплата.

Коментари по темата: „Успешен експеримент на Microsoft с 4-дневна работна седмица”

добавете коментар...

  1. смех

    Хаха, за пореден път виждаме редовният защитник на всичко що е западно, дори да е прясно изср*но л*йно.

    Този път се изявява като вещ изследовател 😀

    След като микромекотелите не са публикували параметрите на изследването, хипотезата, която ще валидират, както и начините за оценка на ефективност и всички останали параметри, значи е напълно погрешно да бъдат тиражирани каквито и да е резултати, защото те могат да са и най-вероятно са подвеждащи.

    Не случайно е дефиниран т.нар. научен метод и стриктното му спазване е задължително.

    Ако не го спазват, значи не правят изследване, а правят вятър с плювалниците си (а, може и с а*усите) и нищо повече.

    По оценка на няколко учени 50% от публикуваните изследвания в последните 30 години може да се окажат неадекватни и нарушаващи основен научен принцип на повтаряемостта на експериментите и резултатите.

    На всичкото отгоре, сега вече ще четем и “научните трудове” на HR отдела на микромекотелите, защото вече всички назапад явно са мегаучѐните.

    Пък само ние сме прости да задаваме уместни въпроси?!

  2. Фофу

    ха видяхме от доста отдавна, че имаш талант да правиш мозъчни гимнастики и еквилибристики или както е казал народа в носенето на вода през девет баира …

    Горе долу, на всеки му е ясно, че няма как външен човек да има идея какви параметри се въвеждат като начални и какви резултати се извеждат като крайни, за такъв експеримент. Тъй че защо не оставиш на мира МС и да се придържаш към теми, по така от твоята компетенция.

  3. ха

    >Проведени са по-малко и по-кратки срещи – често по мрежата, отколкото лично. Използвана е с 23,1% по-малко електроенергия и са отпечатани с 58,7% по-малко страници.
    Това са страхотни резултати. А защо не направят 0 дневна работна седмица. Тогава тези резултати ще бъдат подобрени още повече! Тези 39,9% така ли ги измериха – с намаляването на разходите, но без някаква обективна форма на отчитане на резултати? Или може би наличието на служители на MS е някакво изискване на японското правителство, за да правят поръчки на софтуера на Microsoft. Т. е. въпросните служители не правят нещо съществено, а са по-скоро с поредните безполезни съвременни професии като социолог например.

Коментар