Amazon поглъща фирмата-създател на Roomba

Освен гласов асистент и “смарт” звънец, Amazon вече ще предлага и умен робот-прахосмукачка Roomba (снимка: CC0 Public Domain)

Най-големият онлайн търговец Amazon подписа споразумение за придобиване на iRobot, фирмата-производител на прословутите прахосмукачки-роботи Roomba. Сделката се оценява на приблизително 1,7 милиарда долара. Транзакцията ще се извърши изцяло в брой.

„Клиентите обичат продуктите на iRobot – и аз съм развълнуван да работя с екипа, за да изобретяваме начини, които правят живота на клиентите по-лесен и по-приятен“, коментира сделката Дейв Лимп, старши вицепрезидент на Amazon Devices.

Не е ясно как iRobot ще бъде интегриран в портфолиото на Amazon, след като сделката бъде финализирана и одобрена от регулаторите. Изглежда обаче Amazon има намерение да запази Колин Енгъл като главен изпълнителен директор на iRobot.

iRobot проектира роботи-прахосмукачки от 2002 г. Тя не само е продала милиони от своите популярни прахосмукачки Roomba, но ги е превърнала в своеобразно нарицателно за този вид почистващи уреди.

По-рано тази година компанията пусна новата iRobot OS, базирана на AI платформа, за своите роботи-прахосмукачки и мопове. Системата е проектирана да отличава продуктите на Roomba от конкурентите с допълнителни софтуерни функции и възможности, тъй като пазарът при роботите за почистване става все „по-горещ“.

Въпреки че Amazon не описва подробно плановете си за iRobot, навярно интернет гигантът ще търси синергия със своите продукти за умния дом. Комбинацията от Roomba, Alexa, звънците Ring и други смарт устройства формират цялостно портфолио от решения за домашна автоматизация, но и дават на компанията невероятно количество данни. Това, естествено, поражда още повече въпроси относно поверителността.

Коментари по темата: „Amazon поглъща фирмата-създател на Roomba”

добавете коментар...

  1. Иван

    Алекса слуша, ринга гледа кой идва и си отива, румбата ще снима всичко в къщата, просто е прекрасно. Личен живот? 🙂

Коментар