Vodafone вгражда 5G клетки в уличните съоръжения

Малките клетки за 5G мрежи могат да бъдат вградени в уличните съоръжения, за да спестят разходи (снимка: CC0 Public Domain)

Интересен проект реализира индийският телекомуникационен оператор Vodafone Idea. Компанията вгражда т.нар. малки клетки за 5G мрежи в уличните съоръжения. Изпитанията се провеждат в „умния град“ Бопал като част от пилотен проект на телеком регулатора TRAI.

Подобни пилотни проекти имат за цел да направят междусекторната инфраструктура по-достъпна за бързо внедряване на 5G мрежите. Уличното обзавеждане – като стълбовете за пътна сигнализация и осветление, автобусните навеси и други съоръжения – могат да се използват за множество „смарт“ функии, включително за 5G малки клетки, казва операторът.

TRAI е избрал Vodafone Idea за провеждане на изпитанията в Бопал като основна локация, когато става дума за смарт-градове в страната. Изводите от този проект ще бъдат използвани за внедряване на 5G в други умни градове в Индия.

„TRAI тества готовността за 5G, използвайки малки клетки и въздушни влакна на различни места в цялата страна. Vodafone Idea провежда изпитания за използване на улично обзавеждане за малки клетки също и в метрото в Бенгалуру, международното летище в Ню Делхи, пристанището Дийндаял-Кандла в Гуджарат“, пояснява телеком операторът.

Още през март TRAI публикува документ-консултация за вграждане на малки клетки и т.нар. въздушни влакна за внедряване на 5G мрежи в уличното обзавеждане. Тогава регулаторът призова бизнеса да се включи с коментари и оценки относно идеята.

Според TRAI, използването на обществената инфраструктура като спирки и стълбове за осветление или за знаци при внедряване на клетките за 5G мрежи би трябвало да доведе до намаляване на капиталовите разходи и на времето, необходими за изграждане на новото поколение мрежи.

Коментар