Заработи първата турбина с рециклируеми витла

Витлата на ветрогенераторите вече могат да се рециклират и материалите от тях да се използват повторно (снимка: CC0 Public Domain)

Добиването на вятърна енергия е съществена част от енергийния микс на все повече страни, но когато огромните турбинни витла достигнат края на експлоатационния си живот, те се озовават в специални депа за отпадъци, най-често из пустини, където просто биват заравяни под земята. Първата в света вятърна турбина с рециклируеми „перки“ заработи наскоро и показва, че възобновяемата енергия може би ще се отърве от проблема със заровените витла.

Значителна част от компонентите на вятърните турбини могат да се рециклират – например кулите и гондолите. Но композитните материали, използвани за производството на огромните перки, обичайно не могат да се рециклират. Те се оказаха по-голямо предизвикателство от прелитащите птици и прилепи.

Ключът към разработката на рециклируеми витла – наречени Recyclable Blades, дело на Siemens Gamesa – е нова система от епоксидна смола, която използва собствена технология „Recyclamine“ от партньорите по проекта Aditya Birla Advanced Materials.

„За разлика от конвенционалните материали, системата от рециклируема смола позволява рециклиране на витлото и възстановяване на армировката и матрицата от смола“, поясняват от Siemens Gamesa. „Възстановените материали могат да бъдат използвани повторно и пренасочени към нови задачи, връщайки се обратно в системата и затваряйки цикъла на производство на вятърна енергия”.

В края на експлоатационния живот на витлото смолата, фибростъклото, дървото и други материали, използвани за производството на Recyclable Blade, ще бъдат отделяни с помощта на мек киселинен разтвор, след което могат да продължат да се използват в производството на нови продукти, като например куфари или външни облицовки за битова техника и електроника.

Първата турбина с рециклируеми витла вече работи: всяка от перките е с дължина 81 м, преминала е тестове в работни условия и вече произвежда електричество в офшорния вятърен парк Казкази в Северно море. Тази инсталация се управлява от RWE Renewables. Очаква се броят на турбините на това място да достигне 38 за постигане на обща инсталирана мощност от 342 MW.

Сега производителят се готви да предложи на пазара и други размери на своите Recyclable Blades – съответно с дължини 108 метра и 115 метра.

Коментари по темата: „Заработи първата турбина с рециклируеми витла”

добавете коментар...

  1. one

    Работих по тези витла. Рециклират само първите 3-4 метра и залепващите( двете части) платове. Друго всичко си е от старата структура. Просто удължават гаранцията след ремонта. Отпадъка след ремонта е огромен и неразградим. Ремонтират ги в Португалия до град Аверо.

Коментар