Дистанционната работа заздравила семействата?

След пандемията 70% от учащите споделят, че предпочитат виртуални или хибридни опции за посещаване на учебните занятия (снимка: CC0 Public Domain)

Работата от вкъщи е помогнала на много хора да започнат да се разбират по-добре с членовете на семейството и с колегите си, според проучване на Deloitte, което разкрива интересни ефекти от новите модели на работа, наложени от пандемията.

Когато пандемията връхлетя неочаквано, учащите и работещите бяха принудени да се приспособят към съвсем нов начин на работа. Някои останаха без дейност, но мнозина намериха начин да изпълняват задълженията си дистанционно, у дома.

В немалко къщи картината бе смайваща – всеки от членовете на семейството седеше със своя компютър в различен край на дома, уединен, със слушалки на ушите, за да не смущава останалите, докато работят или пък учат. Тогава някои специалисти предположиха, че може да станем свидетели на ръст на домашните конфликти. Оказва се обаче, че работата от вкъщи не е влошила семейните отношения – може всъщност да ги подобрява.

Центърът за технологии, медии и телекомуникации на Deloitte е провел проучване сред 2005 души в САЩ, за да разбере по-добре как хората взаимодействат с технологиите след пандемията. Сред заетите възрастни с опит в дистанционна работа 3/4 предпочитат именно този начин на работа, показва проучването. Половината от заетите възрастни като цяло предпочитат виртуални или хибридни схеми за работа.

Анкетираните изброяват редица предимства на работата от вкъщи: липсата на пътуване от и до работното място – съответно спестено време, повече комфорт при работа, намален риск от заразяване, повече спокойствие, по-добра концентрация и… по-голяма връзка със семейството.

Работата от къщи подобрява здравето и взаимоотношенията на хората в семейството, сочи наблюдението на експертите от Deloitte. Осем от десет дистанционно работещи са посочили, че техните семейни и професионални отношения, физическо и психическо благополучие са се подобрили или най-малкото са останали на същото ниво като преди бума на дистанционната работа.

Около половината от анкетираните виждат значително подобрение във всяка от тези области. Малко над една трета (35%) от анкетираните съобщават, че отношенията им са останали същите. На този фон по-малко от 15% отбелязват значителен спад в качеството на семейната атмосфера.

Въпреки че преобладаващата част от респондентите не виждат значителни подобрения в отношенията си с мениджърите и колегите, повечето от тях също така не отчитат и спад в тези връзки. Установеното подобрение на семейния климат благодарение на дистанционната работа е още една от „странностите“ на новата реалност, отбелязват изследователите.

Разбира се, има и предизвикателства пред практикуващите дистанционна работа, казват експертите на Deloitte. Един от проблемите, които остава да бъдат решени, е т.нар. прегаряне. Този проблем, според други изследвания, засегна най-много експертите в отделите по мрежи и ИТ и най-вече информационна сигурност.

Друг проблем на много места по света остават нестабилните или недостатъчно бързи интернет услуги. Предизвикателство е и тенденцията хората да прекарват много повече часове пред компютъра, когато са в домашна обстановка – мнозина не усещат края на работния ден и продължават да работят по-дълго от здравословното.

Нерешен въпрос остава и балансът между работата и домакинските отговорности по време на работното време. Струва си да се отбележи, казват изследователите, че всичките 17 предизвикателства, идентифицирани в проучването, сега биват докладвани от по-малък процент хора, отколкото през 2021 г.

Интересно наблюдение е, че учениците, които учат дистанционно, се чувстват по подобен начин на работещите от вкъщи. 70% от студентите споделят, че предпочитат виртуални или хибридни опции за посещаване на учебните занятия в бъдеще. Шест от всеки 10 дистанционно обучаващи съобщават, че техните семейни отношения, професионални взаимоотношения и физическо и психическо благополучие са се подобрили или поне са останали на същото ниво.

Коментари по темата: „Дистанционната работа заздравила семействата?”

добавете коментар...

  1. хаха

    Да бе, затова в Китай имаше опашки за разводи в бума на Covid.

  2. :o)

    Точно обратното…много млади двойки се разделиха, като ги затвориха в социалния експеримент се оказа, че далеч не са склонни на толкова компромиси…
    24/7 затворен с другия човек им се оказа мисия невъзможна 😉
    слаби психики, нежни душички

Коментар