Разширена реалност обещава ново изживявате с книгите

Вместо да бъдат изместени от е-четци, хартиените книги могат да се съчетаят с 3D визуализация (снимка: University of Surrey)

Разширената реалност, наричана още допълнена или добавена реалност (AR), може да подпомогне триумфалното завръщане на печатните книги – с нова сила, според изследователи от Университета в Съри.

Екип от учени представи трето поколение (3G) версия на своя проект за хартия от следващо поколение (NGP), която позволява на читателя да използва отпечатаната информация и на екран – хартията и дисплеят едни до други.

„Начинът, по който консумираме литература, се е променил с течение на времето при толкова много повече възможности освен хартиените книги“, казва д-р Раду Спореа, старши преподавател в Института за напреднали технологии (ATI) в университета. „В момента съществуват множество електронни решения, включително електронни четци и смарт устройства. Но няма хибридно решение, което да е устойчиво в комерсиален мащаб“.

Екипът нарича изобретението си „разширени книги“ и свързва с тях бъдещето на много жанрове, от пътешествия и туризъм до образование: „Тази технология съществува, за да помогне на читателя да разбере по-задълбочено написаната тема и да получи повече чрез цифровите средства, без да съсипва изживяването от четене на хартиена книга“.

Енергийната ефективност и предварително отпечатаната проводима хартия са някои от иновациите, които позволяват „разширените“ книги да се произвеждат в полупромишлен мащаб. Подобни книги ще позволят на потребителите да задействат цифрово съдържание с прост жест (като плъзгане на пръст или обръщане на страница), което след това се показва на близко устройство.

„Оригиналното изследване започна в търсене как да се обогатят изживяванията при пътуване чрез създаване на „разширени“ пътеводители. 3G моделът позволява използване на „разширени“ книги за различни области като например образованието“, споделя казва Джордж Байрактарис, следдипломен изследовател в Университета на Съри и част от екипа на проекта Next Generation Paper.

„Освен това новият модел смущава читателя по-малко, като автоматично разпознава отворената страница и задейства мултимедийното съдържание“, допълва ученият. Информация за книгата с добавена реалност бе публикувана в научното издание IEEE Pervasive Computing.

Коментар