Иновативни слушалки откриват слухови проблеми

Bluetooth слушалки с изкуствен интелект диагностицират често срещани заболявания на слуха (снимка: CC0 Public Domain)

Безжични Bluetooth слушалки и AI система за машинно самообучение диагностицират по опростен начин три често срещани заболявания на ухото. Това става с неинвазивен аудиотест, който използва звук, подобен на сонар, за да направи „карта“ на структурата на ухото.

Разработката EarHealth на учени от Университета в Бъфало използва набор от Bluetooth слушалки, допълнени с обърнати навътре микрофони, свързани към приложение за смартфон. Системата изпраща чуруликащ аудио сигнал в ухото, а микрофоните записват как този сигнал отеква през ушните канали. Така се създава профил на уникалната форма на вътрешното ухо на всеки потребител.

На база направените проучвания може да се определи дали потребителят е здрав и дали има някакви слухови проблеми. При опитите с 92-ма доброволци системата е успяла да постави диагнози за три често срещани заболявания, които променят геометрията на ухото, само чрез проверка за промени в структурата на вътрешното ухо – с точност от 82,6%.

Трите състояния, които технологията е способна да идентифицира, са запушване с ушна кал, спукани тъпанчета и често срещана ушна инфекция, известна като отит. В немалко от случаите системата е успяла да ги идентифицира много преди да се превърнат в сериозни проблеми, става ясно от публикация на Асоциацията за компютърни машини (ACM).

„С EarHealth ние разработихме първата по рода си система, базирана на слушалки, която следи здравословното състояние на ушите по ефективен, достъпен и удобен за потребителя начин“, казва Жанпенг Джин, водещ автор на проучването. „Тъй като има потенциал да открие тези състояния рано, разработката може значително да подобри здравето на много хора“.

Сега изследователите работят за подобряване на точността на системата, като проверяват каква роля играят специфични фактори, например наличието на косми в ушите или следите от по-рано прекарани възпаления на тъпанчето. Но системата изглежда ефективна, достъпна и достатъчно лесна за използване, за да намери масово приложение при редовни, супер бързи прегледи на ушите.

Коментар