Създадоха „истинска, първа по рода си” холограма

Холографският дисплей на Light Field Lab претендира за най-добрия, създаван някога
(снимка: Light Field Lab)

Екип инженери от стартиращата компания Light Field Lab представи холографски дисплей с висока разделителна способност, наречен SolidLight. От компанията твърдят, че това е „платформа с холографски дисплей с най-високата резолюция, създавана някога”. Компанията е поканила членовете на медиите да разгледат новата платформа лично.

В продължение на много години изследователите по целия свят работят за изграждане на истински холографски дисплей – такъв, който предава образи, изглеждащи съвсем реалистично, отбелязва TechXplore. С въвеждането на SolidLight тази цел изглежда много близо до постигане. Колегите-журналисти, които са го видели лично, описват иновацията като „истинска холограма” или „първа по рода си”.

Холографският дисплей се формира чрез поставяне на серия подмодули – всеки с 16x10k пиксела – заедно. Така създаденият по-голям дисплей може да генерира холограми, направени от 2,5 милиарда пиксела с плътност 10 милиарда пиксела на метър.

Холограмите се формират чрез излъчване на светлина в пространството пред дисплея под милиони ъгли, което позволява на зрителите да виждат обекти във всички измерения – а това прави холограмите триизмерни за човешкия мозък.

Образите от новия холографски дисплей изглеждат съвсем реалистично
(снимка: Light Field Lab)

На своя уебсайт Light Field Lab пояснява, че технологията не включва проследяване на главата и няма забавяне, а няма и странични ефекти като световъртеж и главоболие, както е при някои други технологии за триизмерна визуализация.

Създателите на системата също така отбелязват, че в момента приемат поръчки за новата си платформа и, че клиентите са свободни да я използват по какъвто и да е начин. Предполага се, че първоначалните потребители ще използват платформата за създаване на холографски видеостени в „естествен размер”.

Коментари по темата: „Създадоха „истинска, първа по рода си” холограма”

добавете коментар...

  1. Бабави

    Това май не е нещо ново, на времето се говореше за холографски Бонд /Джеймс/.Даже имаше хора, които го бяха иждали по градсия транспорт в късните часове.
    Да, точно така беше.

Коментар