Foxconn ще произвежда електромобили в Европа

Пазарът на електромобили влиза в плановете на тайванския ИТ производител Foxconn
(снимка: Foxconn)

Тайванският технологичен гигант Foxconn има планове да произвежда електрически превозни средства (EV) в Европа, Индия и Латинска Америка, включително „косвено” – чрез сътрудничество с германските автомобилни производители, заяви председателят на компанията Лиу Янг-Уей.

Нещо повече, Foxconn си е поставила за цел да се превърне в основен играч на световния пазар на електромобили. За целта тя вече има сделки с американската Fisker и тайландската енергийна група PTT PCL, отбелязва The Hindu Business Line.

Говорейки пред репортери на бизнес форум в Тайпе, след като представи три прототипа на електромобили в понеделник, Лиу каза, че поради ограниченията за разкриване на информация засега не може да предостави подробности за плановете на компанията за Европа, Индия и Латинска Америка.

„Европа ще бъде малко по-бърза, съгласен съм с това”, каза председателят на Foxconn и допълни, че не може да посочи точна локация.

Лиу поясни, че фирмата ще използва това „BOL модел” – което означава изграждане, експлоатация и локализиране. Foxconn ще инвестира заедно с партньори в изграждане и експлоатация на местни фабрики и след това в продажби на местни потребители.

Поглед назад във времето показва, че компанията активно работи по плановете си. През май Foxconn и производителят на автомобили Stellantis обявиха план за създаване на съвместно предприятие за доставка на технологии за свързани автомобили.

Този месец Foxconn купи фабрика от новостартиращата американска фирма Lordstown Motors за производство на електрически автомобили. През август пък купи завод за чипове в Тайван, за да задоволи бъдещото търсене на чипове за автомобили.

Коментар