Смартфоните и как да контролираме здравето си

Смартфонът може да бъде много полезен инструмент за здравословния начин на живот
(снимка: CC0 Public Domain)

Напоследък се наблюдава истински бум в инициативите за здравословен начин на живот. Да, изключително важно е да контролираме здравето си и много хора разбират това. С течение на времето обаче животът ни се задръства с навици, които пречат на продуктивната работа.

Противно на общоприетото схващане, че смартфонът е вреден за хората, тази умна джаджа може да бъде полезна в много ситуации. Така например, смартфонът може да ни помогне да поддържаме здравето си в добро състояние, отбелязва AndroidInsider.

Днес всеки човек прекарва много време със своя смартфон – в работа, гледане на видео, общуване в социалните мрежи, игри… Ако не поставим изкуствено бариера, с течение на времето използването на телефона ще прерасне от навик в зависимост. Можем да предотвратим това, като се придържате към някои правила.

Без смартфон преди лягане

Експертите отдавна казват, че използването на смартфон преди лягане е крайно нежелателно. Ясно е, че има изключения като спешни повиквания и други важни задачи, но ако можете, по-добре оставете настрана всички джаджи в края на деня. Време е да се откажете от навика да се взирате в телефона преди лягане.

И проблемът дори не е в синята светлина или нощния режим. Използването на телефона преди лягане може да бъде вредно за психиката. Гледането на новинарската емисия може да ни причини много стрес, който след това се отразява негативно както на качеството на съня, така и на психичното ни здраве като цяло.

Ето защо, опитайте се да си изградите навика да правите едни и същи неща всеки ден преди лягане. Измийте си зъбите, обсъдете някакви теми от деня с членовете на семейството, но въобще не помисляйте за смартфона.

Как да заспите бързо

Напоследък все повече хора в интернет говорят за медитация. Разработчиците пускат нови приложения в Google Play по темата. Не всеки обаче харесва този метод на релаксация.

Освен това не са необходими приложения за медитация. Просто трябва да седнете в удобна поза и да се отпуснете колкото е възможно повече. Но за мнозина „издишването” на всички проблеми след тежък ден не е толкова лесна задача, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Слушането на релаксираща музика преди лягане може да ви спести много проблеми. Най -доброто решение тук е да пуснете някакъв плейлист с класическа музика и да помислите за вечността поне 10 минути. И ако правите това редовно, ефектът ще остане в продължение на много години.

Дигитално благополучие

Услугата за дигитално благополучие (Digital Wellbeing), налична в Google Play, ни позволява да проследим времето, което прекарваме със смартфона като цяло и с приложенията в частност. Например, можете да използвате устройството, за да зададете таймери за приложения и да посочите кога екранният режим трябва да се промени.

С тази функция можете не само да проверите времето, прекарано в телефона, но и да персонализирате смартфона за определени задачи. Например, благодарение на режима за концентрация на вниманието, можете да изключите известията от конкретни приложения и да настроите желаното настроение.

Това ще бъде особено полезно за тези, които работят дистанционно на компютър. Седейки у дома по няколко часа на ден в една позиция, може да ни е трудно да се съсредоточим, но приложението за дигитално благополучие решава част от проблема.

Нужда от раздвижване

С появата на смарт-часовниците и фитнес гривните всеки потребител вече знае, че не трябва да бъде в една позиция повече от 40 минути, защото това увеличава риска от определени заболявания. Всъщност можете да минете и без часовник и да работите с удоволствие само с телефон.

Просто настройте таймера за 40 минути, а след това станете да походите малко. С течение на времето ще свикнете с личния си график и ще започнете сами да ставате от работното си място, когато настъпва времето за разходка.

Спазване на ежедневните навици

Приложения като Habit Tracker за Android са много готини. В тях можете да добавяте всичко, което желаете да правите през деня – медитации, четене на книги, пиене на хапчета, разходки на чист въздух. В живота ни има много неща, за които можем лесно да забравим, а подобно приложение ще ни подсеща за тях.

Нека разходката на чист въздух за половин час стане толкова незаменима, колкото закуската или миенето на зъбите. Не е толкова лесно да постигнете това сами. Трябва да имате силна ангажираност, но благодарение на смартфона всичко си идва на мястото.

Коментари по темата: „Смартфоните и как да контролираме здравето си”

добавете коментар...

  1. Бейб,64

    Всичко това е правилно.
    Само как да се отучат мангалите да се “чипват”?
    Та десетилетия се “чипваха” и се играеха долни сценарии за общо “упрвление” и т.н.
    Не ползвам новите неща, вкл. смартфон, и съм доволна, имам време за реалността. Но пък ми писна да тръгна за някъде и да се разтичат да се “чипнат’ и да се чуди човек защо да си променя програмата…хеле ако имат деца, а пък жертвата ,издебната за “чипване” не се занимава с потомства, че и други теми има още по темата стига вече с общия кюп, време е за реална оценка стойност и полезност, а не за комуняшко или американско чипово социално управление. Все някой трябва да повдигне и тези неща и да се спретнат електртонните позиции, както е в Европа. Къде ти боклук да се “чипва’, има екраниране по нива – подреждат се електронните контакти и т.н., няма намеси и дразнители и всякакви помии.
    Така де, става въпрос за Бионаксата сървър и сега се чудя как ще се играят игрите с гласуването.Ами да си сърбат боклуците на машините и да не чакат интелекта да им крепи Бионата.Я по-добре да се пусне клипчето и да се купят гласове за препродаване и неграмотните и простите да си ходят на лунапарка.Направо си е чудо невиждано и всички си мълчат, а се правят копирки на политически сценарии от Европа и се чака пак да мине немера.Обаче няма да мине.
    Та то фейса, та то мейлите, та то ежедневното тровене с този несегрегиран нет.Или защита на електронната личност от “чипване” или да си правят игрите, но без нивото интелект…

  2. пфу

    На български се казва цифрово. Дигитално е за неграмотниците.

Коментар