Oppo ще си прави сама чипове за смартфони

Oppo е поредният голям производител на смартфони, който иска да разработва сам SoC
(снимка: Oppo)

„Като няма чипове, ще си направим сами” – изглежда така си казват някои производители на ИТ техника. Китайската Oppo също е решила да разработва собствени чипове за своите мобилни телефони от висок клас. 

Oppo планира да пусне персонализирани SoC през 2023 или 2024 г. „в зависимост от скоростта на разработка”, съобщи The Verge. Компанията възнамерява да използва за чиповете си усъвършенстваната 3-нм технология на TSMC.

Ако плановете се сбъднат, Oppo ще се окаже поредният голям производител на смартфони, който ще поеме контрол над SoC дизайна. Това вече направиха Google, Apple и Samsung.

Понастоящем Oppo използва чипове от Qualcomm и MediaTek, както всички други китайски производители на смартфони след санкциите на САЩ срещу Huawei. Xiaomi проектира и пусна SoC от нисък клас, наречен Surge S1, за своя бюджетен телефон Mi 5C през 2017 г., но оттогава усилията ѝ за проектиране на чипове са ограничени до вторични компоненти като процесори за изображения.

Oppo е един от бързо развиващите се азиатски производители на смартфони. Говори се, че, поради споделените вериги за доставки, ако Oppo започне да произвежда собствени чипове, те могат да намерят място в телефоните и на други марки.

Коментар