Байдън нямал намерение да сваля санкциите срещу Huawei

Санкциите срещу Huawei остават в сила, уверяват от администрацията на Джо Байдън
(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата седмица се появиха информации, че Huawei Technologies е успяла да се договори с американски доставчици за получаване на електронни компоненти за автомобилни бордови системи на обща стойност няколкостотин милиона долара, въпреки санкциите от САЩ. Тази изненадваща новина повдигна въпроси около статута на Huawei.

Както е известно, китайският технологичен гигант е под санкции за търговия със САЩ от 2019 г. Съобщението от миналата седмица може да се разглежда като знак за облекчаване на санкциите, но според публикация на Ройтерс това не е така.

Представители на Министерството на търговията на САЩ казват, че администрацията на президента Байдън не е преразгледала санкциите, наложени на Huawei при неговия предшественик в Белия дом.

След въвеждане на ограниченията през 2019 г. и до края на президентския мандат на Тръмп, американските ведомства одобриха доставката на стоки за Huawei за различни цели в размер на 87 млрд. долара, но в същото време забраната включваше обем от продукти, оценяван на 119 млрд. долара.

С други думи, Huawei е успяла да получи някои от необходимите за бизнеса ѝ компоненти с американски произход, но достъпът на китайската компания до значително по-голямо количество продукти все още е забранен.

Коментари по темата: „Байдън нямал намерение да сваля санкциите срещу Huawei”

добавете коментар...

  1. Трумп

    Скоро на никой няма да му пука какви намерения има Байдончо.

Коментар