Huawei не се нуждае от американски компоненти за 5G

Рен Женфей обяви независимостта на Huawei от американски технологии за 5G базови станции (снимка: Huawei)

Huawei вече може да произвежда базови станции за 5G мрежи, без да използва американски компоненти, съобщи основателят и главен изпълнителен директор на компанията Рен Женфей.

Нещо повече, китайският производител планира най-малкото да удвои продажбите на 5G базови станции през следващата година. Очаква се тази година Huawei да достави 600 000 станции, а през 2020 г. броят им да нарасне до около 1,5 милиона.

Huawei е най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване. Но през май т.г. САЩ поставиха компанията в „черен списък” и забраниха на американските производители да доставят продукти и услуги на Huawei. Претекстът беше, че оборудването на Huawei може да бъде използвано от Пекин за шпионаж.

Китайският производител категорично отрича подобни обвинения, но въпреки това санкциите възпрепятстват достъпа на компанията до американски технологии.

Самата Huawei обяви преди време, че е готова да лицензира своите 5G разработки на американски производители, тъй като не се страхува от конкуренция.

Коментари по темата: „Huawei не се нуждае от американски компоненти за 5G”

добавете коментар...

  1. ха

    Като говорим за квантови компютри, то се сетих за един познат китаец, който работи в тяхна лаборатория за квантова комуникация. Така че, изобщо не трябва да считаме Китай, като страна намираща се в технологичното средновековие. Това е подобно на историята на САЩ, СССР и атомната бомба. САЩ първи правят атомна бомба, но СССР първи реализира водородна бомба, която е с мобилни размери (може да се хвърли от самолет, а не е с размерите на сграда).

  2. Българин

    Само да ти кажа, че казваш, че квантовите компютри са бъдещето на човек, който е писал дипломна работа на тема квантови алгоритми – Grover и Shor. Квантовите компютри биха били полезни за оптимизация на определени неща, но със сигурност не са бъдещето на компютрите. Просто идеята им е съвсем друга. А за американските технологии, погледни броя патенти през годините и как спадат одобрените американски патенти последните две години и как има ръст на китайските. Това са цифрите, които имат значение дългосрочно. Другото са празни приказки.

  3. Мхм

    До “българин” Сащ ли са изостанали технологично ахаахахахахаахах, от там идват 90% от новите технологии, квантовите компютри са бъдещето, а гугъл е абсолютен лидер, чрез квантовите компютри ще се изобретят лавиообразно още купища технологии, за които китайчетата само могат да мечтаят. Сащ разбраха, че китайците ги крадат яко и вече са взети мерки срещу това, няма да им пускат вече фандък.

  4. Българин

    Това което си се опитал да ми обясниш е доста семпло представено. Въобще не съм говорил за Русия, Сорос и т.н., но явно мозъка ти прави някакви елементарни причинно-следствени връзки като изкарва Русия в основата на всичко лошо. Истината е, че САЩ все повече ще изостават технологично. Успяха да хванат вълната на четвъртата технологична революция и това ги задържа доста време на върха. Но от тук накъде? Време е за нещо фундаментално ново ако искат да дръпнат пак. Китай отдавна произвежда не по-лошо качество технологични продукти. Просто скокът, който ни предоставиха полупроводниковите технологии е към края си. От там нататък корпорациите ще разчитат само на маркетинг, за да претоплят манджата. Но не мисля, че това ще осигури необходимия паричен поток за поддръжка на тежката американска технологична система.

  5. До Българин

    Слухът не тръгва от САЩ, а от измислени руско-путински хибридни сайтове, там има и за антиваксърската дебилщина, има и за кемтрейлса от самальотите, за злите либерали, джендърските конвенции и Сорос, а родните сърпоглавци, измитите манерки от Бузлуджа и БКП, започнаха да го преповтарят папагалската, тя промитата глава не мисли, но повтаря и вярва.

    Иначе за 5G-то горе долу си прав, САЩ изостават, но 5G e технология е с хоризонт 10-15 години, след това ще трябва по-добра, а SpaceX правят революция в телекомуникациите и такива врачуващи заклинатели със старателно измити манерки от фейк сайтчета, могат да си предричат гибел и жупел за САЩ, колкото си искат, но една перспективна компания може да изведе цялата държава на първи ред в редица сектори, вкл, телекомуникации. Надявам се главицата ти бегло да е асимилирала това, което се опитах да ти обясня.

  6. Българин

    САЩ нещо изпуснаха лидерството в тази област. И като нямаше какво друго да направят веднага си впрегнаха пропагандната машина да облъчва как било вредно 5G-то. Е ако го купуваха от тях, нямаше да е вредно.
    Но да свикват. Постепенно ще ги избутват в все повече области. Само процесорите им останаха.

Коментар