Затягат регулациите на дигиталните плащания

Услуги като Apple Pay се разраснаха бързо, но все още са извън регулаторната система
(снимка: CC0 Public Domain)

Австралийското правителство обмисля нови закони, които да затегнат регулациите за услугите за дигитални разплащания на технологични гиганти като Apple и Google.

Финансистът Джош Фриденберг заяви пред Ройтерс, че ще „обмисли внимателно” препоръките, вписали в доклад за това дали платежната система е в крак с напредъка в технологиите и промените в потребителското търсене. Докладът е поръчан от правителството на страната.

Услуги като Apple Pay, Google Pay и китайския WeChat Pay, които се разраснаха бързо през последните години, понастоящем не се определят като платежни системи. Това ги поставя извън регулаторната система.

„В крайна сметка, ако не направим нищо за реформиране на настоящата рамка, само Силициевата долина ще определи бъдещето на нашата платежна система, критична част от нашата икономическа инфраструктура”, казва Фриденберг в становище, публикувано в „Австралийски финансов преглед”.

Банката за международни разплащания призова по-рано този месец глобалните финансови наблюдатели спешно да се „справят” с нарастващото влияние на „Big Tech” и огромните количества данни, контролирани от групи като Google, Facebook, Amazon и Alibaba.

Австралийският доклад препоръчва на правителството да бъде предоставено правомощието да определи дадени технологични компании за доставчици на плащания. Това би довело до изясняване на регулаторния статус на цифровите портфейли.

Докладът също така препоръчва правителството и промишлеността заедно да създадат стратегически план за формиране на по-широка екосистема на плащанията и да се разработи единна, интегрирана лицензионна рамка за платежните системи.

Австралийската банка-резерв (RBA), която в момента отговаря за определянето на доставчиците на платежни услуги, съобщи, че плащанията през цифрови портфейли са нараснали до 8% от личните транзакции с карти през 2019 г. спрямо 2% през 2016 г.

Коментар