Британски регулатор на конкуренцията глоби Facebook

Facebook се натъкна на проблеми с властите във Великобритания заради сделката с Giphy
(снимка: CC0 Public Domain)

Facebook е глобена с 50,5 милиона паунда (70 милиона долара) от британския Орган по конкуренцията и пазарите (CMA). Регулаторът обвини социалната мрежа в умишлено нарушаване на правилата.

Случаят е свързан с придобиването на Giphy – услуга за споделяне на GIF анимации – от страна на Facebook през 2020 г. Сделката се разследва от антимонополната служба, съобщи BBC.

По-конкретно, CMA заяви, че Facebook не е предоставила информация, пренебрегнала е много предупреждения и е извършила „сериозно нарушение”. Компанията, от своя страна, отрича каквото и да е умишлено нарушаване на правилата.

Глобата от 50 милиона паунда, която CMA наложи на Facebook, е повече от 150 пъти по-висока от предишната рекордна сума, издадена за подобно престъпление, която възлизаше на 325 000 британски лири.

„Това е първият път, в който CMA е установила, че компания е нарушила [нареждане], съзнателно отказвайки да предостави цялата необходима информация”, заяви CMA относно решението си да наложи глоба на гиганта в социалните мрежи.

При обявяване на новината за придобиването, CMA е издала нареждане, наречено „първоначална заповед за изпълнение”, което ограничава начина, по който работят компаниите, които са обект на сливане; те стават обект на своеобразно разследване. Целта на нареждането е да запази субектите отделни един от друг и конкуренцията помежду им, докато разследването приключи.

Антимонополната комисия обаче е на мнение, че Facebook не е спазила задължението си през този период да предоставя изискваната информация. „Като се имат предвид многократните предупреждения, отправени към Facebook, CMA счита, че неспазването… е умишлено”, заявиха от CMA.

Глобата за това нарушение е 50 милиона паунда. Отделно комисията наложи и глоба от 500 000 паунда заради смяната на главния директор по регулаторното съответствие – два пъти – „без първо да потърси съгласие”.

Facebook категорично опроверга твърдението, че умишлено е нарушила правилата. Компанията заяви, че е спазила всички основни задължения, които произтичат от процедурата, и че „спорът е около подробностите” за това как го е направила. Фирмата посочи още, че в крайна сметка CMA е одобрила смяната на главния директор по съответствието.

Коментар