Лас Вегас ще се сдобие с цифров близнак

Лас Вегас се присъедини към мащабната инициативата „Чисти градове – чисто бъдеще”
(снимка: CC0 Public Domain)

Значителна част от центъра на Лас Вегас ще се сдобие със свой цифров близнак. Това обаче не е опит за пресъздаване на емблематичния град на хазарта във виртуална реалност, а проект за превръщането му във въглеродно-неутрален град.

Проектът предвижда подобряване на мобилността, повишаване качеството на въздуха, намаляване на шумовото замърсяване, по-качествено управление на водите и намаляване на въглеродните емисии от големите сгради. Крайната цел е Лас Вегас да стане нулевовъглероден, съобщи Inbuildingtech.

Като част от тази инициатива ще се използват усъвършенствана 5G мрежа, IoT и технология за т.нар. „цифрови двойници” – виртуални модели на сложни системи, вкл. цели градове, мащабни индустриални предприятия и др. Дигиталните близнаци позволяват да се експериментира с различни мерки чрез използване на изходни данни, получени в реално време, за да се види кои мерки и подходи са най-ефективни и какви странични ефекти имат.

Цифровите близнаци стават жизненоважни за начина, по който се управляват градовете”, обясни директорът на Лас Вегас Майкъл Шерууд. „Сега в Лас Вегас ще имаме цифров близнак в градски мащаб, който се задвижва от физическата среда и в крайна сметка ни позволява да контролираме ключови системи. Това ще ни даде нови нива на разбиране на данните и процесите – и контрол в полза на градостроителите, жителите и бизнеса”.

Мащабният експеримент е част от инициативата „Чисти градове – чисто бъдеще”. Лас Вегас е вторият град, който участва в нея, след Ню Йорк.

„Убедени сме, че този проект ще демонстрира комбинираната мощ на технологиите за цифрови близнаци и IoT, които работят заедно за трансформиране на мобилността, проходимостта и емисиите/замърсяването на въздуха”, коментира Майкъл Янсен, изпълнителен директор на Cityzenith – един от изпълнителите на проекта.

„Сред многобройните цели, които сме си поставили, е стремежът да демонстрираме как проектът „Las Vegas Digital Twin” ще помогне на местните собственици на сгради от всякакъв мащаб да намалят драстично оперативните разходи и емисиите за малки или никакви инвестиции”, обобщи Янсен.

Коментар