Холографски дисплей ще замени екраните в автомобила

В бъдещите автомобили един холографски дисплей може да замени всички останали екрани и да предложи подобрено потребителско изживяване (снимка: Zeiss)

Един холографски дисплей на предното стъкло може да замени всички екрани в автомобила. С реализацията на тази иновативна концепция са се заели корейският автомобилен производител Hyundai и германският специалист в оптиката Zeiss. Очаква се масовото производство на прозрачния холографски дисплей да започне през 2027 г.

Hyundai, чрез своето подразделение за автомобилни части Hyundai Mobis, и Zeiss са сключили стратегическо споразумение за създаване на холографски дисплей за предните стъкла на автомобилите, съобщи IT Home.

Иновативният прозрачен дисплей се разработва в технологичния изследователски център на Hyundai Mobis в Йонгин, Генгидо. Според двете компании, холографският дисплей ще доведе до промяна в потребителското изживяване и дизайна на автомобилите.

Устройството ще може ясно да показва информация за шофиране и развлечения в широка област – от седалката на водача до седалката на пътника, замествайки няколко екрана на таблото.

Водачът може едновременно да наблюдава пътната настилка и съдържанието на дисплея, без да променя ъгъла си на гледане, което подобрява безопасността при шофиране.

Освен това ще отпадне нуждата от информационния LCD панел – всички данни и подкани могат да бъдат интегрирани на предното стъкло. За пътниците развлекателното съдържание може да се прожектира директно в тяхното зрително поле.

Според прессъобщение на Hyundai Mobis, през септември двете компании са завършили производството на прототип на холографския дисплей и вече са го показали на клиентите на автомобилния производител.

Що се отнася до конкретната времева рамка за масово производство на дисплея, Hyundai Mobis обещава, че то ще започне още през 2027 г., докато Zeiss заяви, че планира да го реализира в рамките на 5 години.

Коментар