Плащат с лицево разпознаване в московското метро

Пътниците в метрото на Москва вече могат да плащат чрез лицата си
(снимка: Mosmetro)

От петък в Москва работи платежна система за разпознаване на лица в градското метро, което е едно от най-натоварените в света. Нововъведението е част от бързото разгръщане на противоречива технология в Русия.

Правозащитниците разкритикуваха въвеждането на технологията – вече използвана в десетки московски супермаркети – като пример за „пълзящо” държавно наблюдение, отбелязва TechXplore.

„За да влязат в метрото, пътниците не се нуждаят от карта или смартфон. Те просто трябва да погледнат камерата на турникета”, заяви в изявление заместник-кметът на Москва по транспорта Максим Ликсутов.

Според него, системата, наречена „Face Pay”, ще бъде използвана от 10 до 15 процента от пътниците в рамките на следващите две до три години. Регистрацията за използване на системата изисква да се предоставят данни за банкова сметка, а също така се съхраняват биометричните данни на пътниците в метрото, кто всичко това е напълно „доброволно”.

Останалите методи за плащане ще продължат да функционират. Властите очакват системата за плащане чрез лицево разпознаване да ускори трафика в разпръснатата метро мрежа на Москва. Те обещават, че данните ще бъдат надеждно криптирани, а самите турникетни камери ще четат „биометричен ключ”, вместо изображение на лицето на пътника.

Местните власти работят усърдно по инициативата за въвеждане на практики по използване на различни обществени услуги посредством биометрични данни, която започна през 2018 г. Лицевото разпознаване стана популярен метод за съблюдаване на мерките от т. нар. „локдаун” през последните година и половина.

По-рано тази година бизнес вестникът „Комерсант” съобщи, че властите се надяват да увеличат броя на хората, боравещи чрез биометрия, от около 160 хиляди до 70 милиона през следващите две години.

Коментар