Очаква ни оруелско бъдеще, предупреди Джулиан Асандж

Джулиан Асандж, човекът, който разтресе света с разкритията в сайта Уикилийкс, смята, че в близко бъдеще правителствата по света ще контролират всички аспекти на човешкия живот. Антиутопията, описана в романа „1984” на Джордж Оруел, ще стане реалност.

Асандж вижда мрачна картина – правителствените служби ще взимат ДНК проби още при раждането и ще кодират тези данни в ID-тата на гражданите .

„Ще видим ситуация, която е реалност в Швеция повече от десетилетие  – всеки си има номер, на всеки се взема ДНК при раждане, което се кодира върху документите за самоличност и свързаните с тях, на данъчните досиета и кредитните отчети”, каза Асандж по време на конференция в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

В момента Джулиан Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон. Над него тегне угрозата да бъде арестуван и предаден на властите в Швеция, където е разследван за сексуално насилие.

След скандала с Агенцията за национална сигурност (NSA), Асандж заяви на няколко пъти, че се движим към един тоталитарен свят, където разузнавателните агенции могат да шпионират целия свят, особено като се има предвид, че техните възможности се удвоят на всеки 18 месеца.

По думите на Асандж, способността на службите да шпионират всички хора по света е „почти тук”, но ние все още има няколко години, докато това се случи.

От разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън стана ясно, че правомощията за следене на NSA са огромни и, че агенцията фактически може да надникне в живота на всеки без последствия, като си партнира с разузнавателни агенции и от други държави, вкл. Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Австралия.

Коментари по темата: „Очаква ни оруелско бъдеще, предупреди Джулиан Асандж”

добавете коментар...

  1. fоfu

    Предложение, ако си някой от админите на сайта и ти пречим нещо няма проблеми кажи и аз поне се махам. Ако си някой друг – е, благодаря за предложението, ще помисля.

  2. Предложение

    Момчета (визирам Saevar и fofu), защо не си изясните отношенията в някой чат, вместо да спамите тука?

  3. fofu

    Ей Емко, чак пък Сталин, аре гледай да си по-трезвен или недрогиран когато четеш. А теб кефи ли те “независимоста” която имаме от 9-ти Септ. 44-та до сега и правим каквото ни кажат от Кремъл ? Като се почне от избиването на хиляди българи (много от които герои от войни в защита на България) до наши дни когато ни казват какво и как и при какви условия ще се строи в България. Предпочитам да съм американски съюзник и да достигнем нивото на другите такива като се почне от Япония която е даже бивш враг или Германия, отколкото руски приятел и да живея във вечната ченгесарията където има властимащи олигарси и безправни мужици.

  4. Емко

    Абе Фофу, какъв Сталин, какъв Румен Овчаров, какво правосъдие и какви руснаци те гонят? Човекът, когото репликираш, просто каза, че западните ни “партньори” не са цвете за мисиране също както навремето не са били и северните ни. Нещо коментар за вчерашното посещение на презокеанските конгресмени, които идват и направо ни казват какво да правим, имаш ли? Кефи ли те тази независимост? 😀

  5. fоfu

    Saevar, а ти недей пи никакви хапчета, с тях и без тях си безнадежден. Не бягам срещу тебЕ споко, уважавам си Ай Кю – то и не искам да го сваля до отрицателни стойности.

  6. Saevar

    ей каун забавен си ама най-добре е да си пиеш хапчетата… 😀 мен немоеж ме стигна и 20 години да бягаш срещу мене.. 🙂

  7. fofu

    Така е, скапана демокрация, ама ние сме си виновни. Като не даваме да ни бият и искаме да ни съдят по-цивилизовано, т.е. на база доказателства и т.н. така ще е. А я гледай братушките или китайците или арабите, хващат някой, един бой и и готово, е ако все пак удържи му се прилагат малко по-подбрани мъчения и всеки си казва всичко. Няма да харчат милиарди за разни глупости, да се събират доказателства, къде по-евтно е. И ей го затова и там няма разни Асанджовци и Сноудъновци да им се пречкат из краката. Там само текат реки от мед и масло. Като изключа Шумналия дето се осъзнал, чудя се само дали да ви пожеля и на вас това щастие баби червени или не. Добре, де някои не сте баби червени, просто обичате мозъчните гимнастики по философски теми. Ама Saevar е върха. Дрънка титанични умнотии та небето потреперва.

  8. fofu

    Ех тоя Дидо какъв е титан на мисълта. Така било при Сорос и демокрацията или иначе било. А при бившите-настоящи ДС-КГБ ченгесари виреят едни свободни хора, едни идеи, никой на никого не се пречка, едни високи заплати, минимум десетократни на мизерните както Дидо се изрази “заплатки”, всеки подпомаган от държавата може да почне бизнес, днес беден утре да речем застигнал Р. Овч. в енергийния сектор, че защо не и руските енергийни олигарси. Радост и щастие бликат в в бившите-настоящи соц. страни Как не го бях забелязал, добре, че беше Дидо да ми отвори очите. Смях.

  9. Saevar

    сега fofu като се включи и ако тоя каун не си е вземал лекарствата ще снесе гигабайти глупости как западния свят разбираш ли бил най-демократичен (подслушвал най-демократично) и всякакви малоумни простотии….. 😀

  10. Дидо

    Туй с тероризма …такава промивка на мозъци… и в същото време оправдание за всякакви зверства – от подслушване до масови убийства в името на неясни ценности. В това отношение демокрацията(ако я има нейде), по нищо не се отличава от да кажем Сталинския комунизъм

  11. Дидо

    Нали сме демокрация т.е управление на народа(…смях). Народа като е заспал и глас не надига срещу капитала и политическия му апарат – пада му се …ще го контролират и шантажират както им е угодно.Тука трябват здрави гащи.В двубоя между парите и идеите ,първите винаги печелят,докато вторите не заразят достатъчно на брой готови за действие хора.Хората представени от Сорос харчат по 80 млрд.$ годишно в световен мащаб, да си гарантират ,че в полето на идеите няма да има кой да мъти главите на работника.Малко хляб(заплатка,жилище) и зрелища(сериали,Световното сега) и ще работи до гроб за богоизбраните.

  12. :o)

    Не забравяйте че по-голямата част от тероризма е създаден и финансиран от самите служби, които се “борят с тероризма” 🙂 За да могат още повече да затегнат контрола и да свият хватката над всички граждани, под предтекст че ги пазят 🙂

  13. Anonymous

    Шумналия, да, точно така, трябва да си намалят шпионирането до нивото на Русия, и още повече, доколкото се касае за собственото население. Това, което правят, не е борба срещу други страни, а срещу собственото население.

    Saevar, как ще се криеш – ако искаш да промениш нещо, анонимен доста трудно ще го направиш. Можеш ли да направиш партия анонимен? Или да добиеш медийна популярност анонимен? А покажеш ли се, вече знаят всичко за теб и как да те ударят. Да не забравяме и за анонимния аспект на финансите, който те премахнаха, а само единия биткойн не е достатъчен за борба с това, което правят под претекст борба с тероризма.

  14. Има и още

    Или възможностите да бъдат шантажирани неудобните за режима (или тези, които трябва да работят за режима) – включително и с всичко, което им е скъпо и което биха искали да скрият. Или да бъдат преследвани и “наказвани” тези, които пречат…

    Дори и това не е най-страшното! Въпросът е какво ще попречи на някой болен мозък да реши да “препрограмира” животът на неудобни за него хора – т.е. да “нареди” привидно случайни обстоятелства в живота им, така че нещата да потекат в удобна за него посока. С днешните (и бъдещи) огромни изчислителни мощности и пълен контрол над информацията това не би било проблем – може да се създават виртуални модели на дадена личност, да се пускат пробни ситуации и да се види как ще реагира тя, после да се приложат подобни тестове и към реалните хора и т.н.

    Просто на властите и корпорациите не трябва да се позволява да имат по-големи права спрямо пред-цифровата ера. И без това вече имат повече средства за контрол…

  15. Юзвер

    Хубаво си пишете, но не осъзнавате в дълбочина проблема!

    Едно нещо е шпиониране съвсем друго нещо е ПЪЛЕН контрол над информацията. Това ще ни върне в средновековието и феодализма и ние да бъдем роби като крепостните селяци – ако има пълен контрол и власт над хората от държави, дори и от големи корпорации.

    Някои примери. Какви се струва да са ви взели всичко като информация без да сте престъпници? Да се знае за кого гласувате. Да ви знаят здравните досиета и в зависимост от заболяванията да ви наказват с високи такси за застраховки, да отказват кредити и т.н.

    Като отивате да кандидатствате за работа как ще се почувствате ако почнат да ви гледат досието, какво ДНК имате и куп други неща които нямат пряка връзка с длъжността за която кандидатствате.
    И още много примери могат да се дадат, когато държава или частна организация разполага с контрол на всички лични данни за вас дори и да знаят за неща за които дори вие отдавна не помните за себе си. От този масив данни някой си човек оператор който може да си тълкува данните както си иска ще ви решава съдбата.

    Разполагайки с такъв пълен контрол самата държава ще може да ликвидира неудобните за тях хора.

  16. Шумналия

    Всички страни шпионират. Разликата идва единствено от чисто технологическите възможности на една страна да го прави. Ясно е, че Китай и Русия полагат много по-големи усилия от САЩ да шпионират, но технологично нямат възможностите и инструментите на последните да го правят на тяхното ниво. В крайна сметка какво искаме от САЩ, да намалят шпионирането си до нивото на Русия и Китай, защото не е честно с техните технологични възможности да го правят на това ниво?!? Горе-долу това се получава като преформулираме въпроса. Иначе съм съгласен, че който иска да се скрие ще се скрие. В крайна сметка се създава и надува един несъществуващ проблем. Всяка една страна ще си шпионира и няма как някой да и каже да спре да го прави, просто защото всички го правят, а това че САЩ имат потенциала да го правят най-добре, не е техен проблем.

  17. Saevar

    винаги съм го казвал и пак ще го кажа: който иска да се скрие и да не бъде открит може да го направи, идеята зад това следене е нещо друго та да видим кво ще излезе на яве…

Коментар