Софтуер премина за първи път теста на Тюринг

Програмата Eugene Goostman се представя за 13-годишен ученик и е достъпна за разговори онлайн (снимка: Eugene Goostman)

Програмата Eugene Goostman се представя за 13-годишен ученик и е достъпна за разговори онлайн (снимка: Eugene Goostman)

За първи път в историята компютър убеди човек, че и той (компютърът) също е жив човек. Експериментът, проведен в Кралското дружество в Лондон, означава, че вече е създадена първата по рода си самостоятелна програма, която може да премине теста на Тюринг.

Пет машини се опитвали в разговор да убедят потребителя, че са човешки същества. Една от тях, наречена „Eugene Goostman”, е преминала успешно изпитанието, предаде британският Телеграф.

Тестът на Тюринг, създаден от британския компютърен специалист Алън Тюринг, е предназначен да отличи машини, които са способни да работят с ниво на интелигентност присъщо единствено на хората.

Тюринг казва, че ако един човек смята, че говори с друг човек, докато всъщност води диалог с компютър, от това следва, че компютърът може да мисли и действа като човек, т.е. поведението на машината не се отличава от това на човека при изпълнение на една и съща задача.

От самото си създаване през 1950 г. досега правилата на теста са останали едни и същи. Компютърът просто трябва да убеди човека, че той също е жив човек, като се ангажира в текстово-базиран разговор. Ако 30% от хората, участващи в теста, приемат, че насреща си имат човек, машината преминава теста.

Програмата Eugene Goostman постига 33% успех и това ще я катапултира в учебниците по история като първия по рода си софтуер, преминал теста за изкуствен интелект на Тюринг. Досега само ботове в игри са минавали успешно теста, но не и самостоятелни програми.

Eugene Goostman е написана от руснака Владимир Веселов, който сега живее в САЩ, и украинеца Юджийн Демченко, който пък пребивава в Русия. Програмата се представя за 13-годишен ученик „Eugene”, достъпен за разговор онлайн на своя сайт.

„Това е забележително постижение и се надяваме, че ще увеличи интереса към изкуствения интелект и чат ботовете”, коментира Веселов.

Много анализатори обаче са скептични по отношение на възможните последици от развитието на интелект в машините. Дават се заплашителни примери с филми като Терминатор и Матрицата, в които машините установяват контрол над хората.

Алън Тюринг умира през 1954 г., като предполагаемата причина е самоубийство чрез отравяне с цианид. Тюринг е бил химически кастриран след присъда от 1952 г. за практикуване на хомосексуалност, считано по онова време за престъпление във Великобритания.

След продължително кампания в негова подкрепа, през декември миналата година кралицата помилва посмъртно Тюринг в знак на почит към приноса му за компютърните науки и разбиване на немските шифри по време на Втората световна война.

Коментари по темата: „Софтуер премина за първи път теста на Тюринг”

добавете коментар...

  1. Ботер Украйну

    Голяма работа са медиите и украйнусите от муха слон правят!
    Малко повече факти друга програма Cleverbot през 2011 е с резултат от 59% по-висок резултат от украинската програма която е само 33%.

    А цитата по-долу е просто Украински аналог на МАКЕДОНСТВАНЕ и Македонщина. По-великУ от Украйну нема на свету! УРУ

    “Програмата Eugene Goostman постига 33% успех и това ще я катапултира в учебниците по история като първия по рода си софтуер, преминал теста за изкуствен интелект на Тюринг.”

  2. Уруд

    Нямаше да е лошо и да работи днес цял ден го няма никакъв 😀

  3. Борис

    Няма как да премине теста при положение, че заблуждава само 1/3 от хората. До колкото знам 70% е минимума, с който може да мине.

Коментар