Хийтроу отвори терминал с „умни” тоалетни

Нов терминал на лондонското летище Хийтроу е пълен с технологии, които ще помагат в обслужването на милиони пътници всяка година. Съоръжението има LED осветление и енергийно-ефективни фотоволтаични слънчеви панели, компютърна система за самостоятелна проверка на пътуващите и нова система за управление на багажа.

Но едно от най-интересните нововъведения на „Терминал 2 – Терминал на кралицата” са т.нар. смарт тоалетни и писоари. Те следят анонимно броя на хората, които са ги използвали, преди да изпратят сигнал на екипите за почистване или поддръжка.

В допълнение, сензори засичат кога дадена тоалетна не е използвана в продължение на известно време, което се тълкува като проблем, изискващ по-сериозна намеса, отколкото просто почистване. Системата може дори да прецени колко време е необходимо на персонала, за да свърши работа.

„Умните” тоалетни на Хийтроу използват сензори на италианската фирма EuroTech, разработени по технология на Intel. По-рано EuroTech създаде клауд платформа за мониторинг на тоалетните във влаковете на британската TBM Rail Group.

Инсталирането на интелигентни тоалетни в Хийтроу е един добър пример за това как технологиите за „интернет на нещата” се използват за подобряване на вземането на решения и обслужване на клиентите, коментира проекта Карен Ломас, директор на направлението за интелигентни градове и сгради в Intel.

Юнайтед Еърлайнс е единственият превозвач, който понастоящем оперира на новия Терминал 2. Първият самолет на авиокомпанията кацна на Т2 в четвъртък след полет от Чикаго. Скоро обаче терминалът ще стане дом на 26 авиокомпании, с 332 полета всеки ден, предаде BBC News.

Коментари по темата: „Хийтроу отвори терминал с „умни” тоалетни”

добавете коментар...

  1. Иван

    Има и много по-просто обяснение – всичко е с цел сигурност чрез наблюдение дори и да е в тоалетните.

Коментар