Лондон приютява най-големия център за данни в Европа

Бъдещият огромен център за данни ще се разположи на площ от 330 000 м² 
(снимка: Reef Group)

Най-големият център за данни в Европа ще се разположи във Великобритания и по-конкретно в Лондон – това ще стане в близките години. Проект London Data Freeport ще обсъжда кабинетът на предстоящото си заседание, насрочено за 8 ноември.

Предполага се, че огромният център за данни ще бъде построен на територията на квартал Хавъринг в североизточната част на Голям Лондон. Ако правителството одобри проекта, строителството на центъра ще започне през 2023 г. с очаквано въвеждане в експлоатация през 2027 г.



Проекта ще реализира компанията Reef Group. Площ от 175 хектара ще бъде разпределена за сградите на центъра за данни и необходимите инфраструктурни съоръжения. Финансовите разходи се оценяват на £5,3 милиарда (около $5,97 милиарда).

Полезната площ на дейта центъра ще бъде 330 000 м². Кампусът ще включва десет блока по 50 MW и пет блока по 20 MW. Така общата проектна мощност ще достигне 600 MW.

Центърът за данни ще се намира близо до подстанция Warley и точката на свързване към интернет канал с ултрависока честотна лента. На площадката ще има системи за производство на възобновяема енергия и комплекси за оползотворяване на топлина. Проектът предвижда и изграждане на съоръжение с нулеви въглеродни емисии.



Работата на центровете за данни в Лондон е съпроводена от различни трудности. Поради необичайната жега, имаше проблеми с прегряване на оборудването и операторите бяха принудени да предприемат крайни мерки.

Наскоро Greater London Authority предупреди, че жилищното строителство може да бъде спряно до 2035 г., поради недостатъчния ресурс на местните електрически мрежи, към които са свързани центровете за данни.

Коментар