ЕС привлича ИТ таланти с куп социални придобивки

Европейските регулации и бонусните практики в частните ИТ компании са привлекателни за технологичните таланти от цял свят (снимка: CC0 Public Domain)

Дефицитът на ИТ таланти в глобален мащаб е осезаем, а в условията на недостиг на кадри всяка страна се опитва да привлече кадърните хора при себе си. Съперничеството обаче се разгръща на още по-сериозна дълбочина, когато конкуренцията за кадри е между САЩ и ЕС. А Европа има с какво да се надиграва: дистанционна работа, здравеопазване и атрактивни пенсионни пакети.

Да се разглежда европейската технологична сцена като единна, хомогенна система би било подвеждащо; това е мрежа от отделни, различни и силно динамични технологични центрове, жизнени и разнообразни като самия континент, пише в своя статия Euronews.

Много от тези центрове са дом на развойни центрове на глобални технологични гиганти като Salesforce, Google и Apple – заедно с някои от най-иновативните и най-бързо развиващи се новостартиращи компании на планетата.



Изглежда усилията на ЕС да привлече и задържи ИТ талантите се ускоряват на фона на съперничеството със САЩ. Неотдавна изданието публикува класация на най-привлекателните три дестинации в Европа, достъпни за технологичните таланти – където София бе класирана на втора позиция – а сега похвала получиха Париж и Берлин, заедно с Лондон, макар последният да не е част от картата на ЕС.

Въпреки опасенията за спад след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, Лондон остава силно развит технологичен център на континента, посочва анализът. Градът продължава да създава „еднорози“ и, според консултантската фирма RSM, повече от 18 000 нови технологични фирми са започнали работа там през 2021 г., с 94 процента повече в сравнение с 2020 г.

Възлов център в технологичния свят е и Берлин. За него казват, че съперничи на Ню Йорк за растеж и мащаб.

Големият брой ИТ таланти в града, сравнително ниските разходи за живот и близостта до големи индустриални центрове го превърнаха в магнит за технологичните предприемачи. Ръководството за местния технологичен сектор Berlin Startup Map сега изчислява, че броят на новостартиращите технологични фирми в града е надхвърлил 4500.

Сред топ-градовете за технологична кариера, изненадващо за някои, е посочен и Париж. По-известен с изискана кухня и бюрокрация, „Градът на светлината“ може и да не е впечатлил много хора като идеално място за нови технологични предприятия, но крупните инвестиции на френското правителство през последните години промениха това възприятие. Иновациите процъфтяват в Париж.



Според агенцията за насърчаване на предприятията Choose Paris Region, през първите две седмици на 2022 г. в региона са се родили три „еднорога“ – повече от която и да е друга страна в света.

Освен това технологичният център в Париж вече е дом на повече от 8000 новостартиращи фирми заедно с най-големия стартъп-кампус в света, Station F.

Изключителни привилегии

Тези, които обмислят технологична работа в Европа, могат да очакват някои изключителни предимства, заедно с много добри заплати, посочва анализът. Социалните придобивки са многобройни, но талантите, които се колебаят дали да развият кариерата си в САЩ или в Европа, трябва да са наясно, че понякога директните сравнения са трудни. Има и някои подчертани регионални различия.

Европейската система на здравеопазване е посочена като един от важните елементи. При нея медицинските помощи са просто допълване на и без друго добре работещи държавни системи за здравна грижа, пише изданието.

Същото важи и за пенсиите в много европейски страни. Служителите също се ползват със законови права на отпуск, родителски отпуск, отпуск по болест и други обезщетения.

Това прави предимствата още по-ценни и касае всички европейски жители, не само работещите в технологичните гиганти.

Фирмени екстри

Успоредно с привилегиите, гарантирани на държавно ниво, трябва да се отбележат и екстрите, които частните компании осигуряват в надпреварата за привличане на технологичните таланти. Заплатите са щедри, но оттам насетне бонусите са още по-интересни.



Възможността за дистанционна работа е едно от нещата, на които повечето частни фирми залагат, когато става дума за удобства за служителите. В някои фирми политиката за дистанционна работа позволява на служителите да работят от разстояние два дни в седмицата, другаде – повече. Често пъти е налице субсидия за храна. Немалко фирми покриват транспортните разходи за своите служители.

Много компании осигуряват на кадрите си допълнителни здравни грижи. Немалко прилагат и фирмени пенсионни схеми. Гъвкавото работно време е почти „задължително“, особено за жените в ИТ професиите.

Редом с това обичайна практика е осигуряването на свежи плодове и зеленчуци ежедневно в офис-пространствата, осигуряване на напитки, зали за игра и релакс, безплатни масажи, безплатни карти за фитнес и спорт.

Все по-често европейските фирми предлагат за своите служители и помощ за намиране на жилище и субсидия за квартирата. Големите фирми все по-често имат и собствена, вътрешна детска ясла в подкрепа на жените в ИТ професиите.



Към всичко това следва да се добави и все по-честото осигуряване на платформи или програми за обучение, сертификация на уменията и кариерно развитие.

С подобно щедро меню от привилегии и социални придобивки Европа най-вероятно има значителни шансове да задържи кадърните ИТ професионалисти и да привлече в редиците си тези, които се колебаят къде да се установят.

Коментари по темата: „ЕС привлича ИТ таланти с куп социални придобивки”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Трудна работа Европа да се съревновава с Щатите. Първо, че в 100 на ИТ фирмите едва ли има повече от 5, които да са в Европа. Отделно заплатата на начинаещ програмист в САЩ е по-висока от такава на старши в Европа.

Коментар