Банките в САЩ платили $1 млрд. рансъмуер откупи за година

Организациите плащат все повече откупи на кибер-бандите за рансъмуер атаки
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските банки са платили 1 милиард долара на хакери за откупи, свързани с рансъмуер атаки, през 2021 г. – двойно повече от това, което са дали година по-рано, според официална статистика на Министерство на финансите на САЩ.

Свързаните с кибер-изнудване плащания на престъпници са достигнали общо 1,2 милиарда долара миналата година, твърдят от министерството, позовавайки се на данни от местни финансови институции. Тези плащания нанасят сериозни щети в частния сектор на икономиката, отбелязва Блумбърг.



Агенцията за борба с финансовите престъпления (FinCEN), която работи в рамките на Министерството на финансите, казва, че софтуерът за кибер-изнудване продължава да бъде значителна заплаха за критичните инфраструктурни сектори, бизнеса и обществото.

През 2021 г. финансовите институции са съобщили за 1489 кибер-инцидента. Година по-рано е имало 487 случая, според данните, събрани съгласно Закона за банковата тайна на САЩ.

Анализът на FinCEN отчита фактите за изнудване, опитите за транзакции и издадените „сметки“, които са останали неплатени. В САЩ банките са задължени да докладват за подозрителна дейност, за да помогнат на властите да разкрият схеми за пране на пари и друга престъпна дейност.

Според висш служител в администрацията на Джо Байдън, скоростта и сложността на подобни атаки се увеличават по-бързо, отколкото американските власти са в състояние да ги спрат. Анализът на FinCEN е в отговор на нарастващия брой атаки срещу критичната инфраструктура на САЩ.

Властите не изключват, че увеличаването на броя на инцидентите се дължи на факта, че организациите започнаха да докладват за подобни атаки на компетентните служби по-често. През март Байдън подписа закони, свързани с киберсигурността, които изискват определени сектори да докладват инциденти на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ в рамките на 72 часа след откриването им и в рамките на 24 часа, ако е платен откуп за рансъмуер.



В същото време бандите за рансъмуер продължават да правят частни масиви от данни достъпни за обществеността, ако техните изисквания не бъдат изпълнени. Например, наскоро се появи поверителна информация за учениците от Unified School District в Лос Анджелис, тъй като училището не плати откуп за похитените данни.

Коментар