Лондон изпробва нови светофари с приоритет за пешеходците

Лондонски пешеходни светофари ще светват в червено само когато сензор засече приближаващо превозно средство (снимка: CC0 Public Domain)

В Лондон вече текат тестове на нова система за управление на светофарите по улиците и кръстовищата. Тя дава категорично приоритет на пешеходците за сметка на превозните средства.

За пешеходците ходенето из града може да бъде стресиращо. Обстановката нерядко напомня сървайвър-преживяване: автомобилите летят по улиците, подлезите са тъмни и опасни, тротоарите са труднопроходими от паркирани коли, пасарелките са гангстерска територия. Познато ли звучи?

Организацията „Транспорт за Лондон“ (TfL) – публичният орган, който се грижи за транспортните услуги в британската столица – се е заловила да реши този проблем с придвижването, като наскоро въведе нови правила за 18 кръстовища в града.

Вместо да чакат „зеленото човече“ като сигнал за пресичане на пътя, пешеходците ще бъдат посрещани от зелено човече по подразбиране, когато наближат пресечката. Светлината се променя в червено само когато сензорът засече приближаващо превозно средство.

Този подход за приоритизиране на пешеходците е първият в Обединеното кралство и след пробен период от девет месеца данните са обнадеждаващи: на практика няма въздействие върху автомобилния трафик, но пешеходците си спестяват общо 1,3 часа на ден от средното пресичане и са 13% по-склонни да се съобразят с пътните сигнали.

Спазването на правилата може да помогне на хората да бъдат защитени от много реален риск: загиването на пешеходци на пътя. В това отношение Лондон се стреми да се изравни с Осло или Хелзинки, където нито един пешеходец не е убит през 2019 – годината, взета за отправна точка в експеримента.

За да постигне „нулевата визия“, TfL намалява доминирането и скоростта на моторния трафик чрез добавяне на велосипедни алеи, затваряне на пътищата за автомобили и изграждане на пешеходна инфраструктура.

Новината изглежда не кой знае колко съществена, но за местните власти тя е важна. През последните 20 години фокусът в Лондон беше много повече върху борбата с автомобилния трафик, отколкото върху подобряването на преживяването за пешеходците.

Преди почти две десетилетия, през 2003 г., беше въведена дневна такса задръствания за превозни средства. Последвалите правила за намаляване на емисиите изтласкаха най-замърсяващите превозни средства извън града, а зоната, в която им е забранено да влизат, беше разширена последно през октомври.

Повече от 1500 камери помагат за прилагането на правилата. Едновременно с това се използват сензори за видеонаблюдение с цел по-добро разбиране на трафика и управлението.

Новооформените „квартали с нисък трафик“ водят не само до 50% намаление на нараняванията, свързани с движението на автомобили, но и до по-нисък процент на притежаване на коли, намаляване на уличната престъпност и по-здравословни улици за игра и разходки.

Коментар