Габрово внедрява „умни” светофари

Ключови кръстовища в Габрово ще бъдат оборудвани с интелигентни системи за светофарно регулиране на трафика (снимка: Сименс Мобилити)

Започна изграждането на нови, умни светофарни уредби на пет от най-натоварените кръстовища в Габрово. Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, а изпълнител на технологичната част е компанията „Сименс Мобилити” .

Интегрирането на нови интелигентни технологии за регулиране на трафика е един от начините за справяне със задръстванията в града, ограничаване на престоя на автомобилите и намаляване на замърсяването на въздуха, поясниха от компанията.

Предстои монтиране на нови светофарни секции и контролери, изграждане на нови стълбове, направа на изкопи и полагане на тръби, окабеляване и заземяване, демонтаж и монтаж на улично осветление. Стойността на инвестицията възлиза на 589 952 лв.

Няколко ключови кръстовища ще бъдат оборудвани с интелигентни системи за светофарно регулиране на трафика Siemens Sitraffic 1 Watt. Тази система включва светофарни секции Silux2 VLP, светофарен контролер Siemens Sitraffic SX, пешеходни звукови устройства за незрящи хора и видеодетектори за автоматично адаптивно управление на трафика – Siemens Sivicam.

Това е втори съвместен проект между „Сименс Мобилити” и Община Габрово през последните месеци. В края на миналата година двете страни подписаха договор за внедряване на информационно-комуникационни технологии в градския транспорт на стойност 1,222 млн. лева.

Коментар