Габрово получи финансиране за електромобили и соларни пейки

Екологични возила се ползват за контрол в населените места на Община Габрово
(снимка: Община Габрово)

Община Габрово ще бъде подпомогната с 50 хиляди лева от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) за закупуване на две соларни пейки, устройство за мониторинг на въздуха и изграждане на чешма. В допълнение, осигурено е безвъзмездно финансиране от 60 000 лв. за още три електромобила.

Програмата „Микропроекти за климата” на НДЕФ допринася за намаляване емисиите на парникови газове или адаптация към климатичните промени. Предвижда се „умните” пейки да бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове – „Колелото” и „Младост”. Те ще имат слънчев панел, който ще произвежда енергия за зареждане на мобилни устройства и за вградено информационно табло.

В парка на „Колелото” ще бъде поставена чешма „фонтанка” с дозатор, за да не се разхищава водата. В квартал „Младост” ще бъде монтирана станция за цялостен мониторинг на въздуха, каквито вече функционират на други места в града.

„Умни” пейки ще бъдат монтирани в два от най-посещаваните градски паркове
(снимка: CC0 Public Domain)

Що се отнася до електромобилите, НДЕФ отпуска безвъзмездно 60 000 лв.  по схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата. На заседание по-рано тази година Общински съвет – Габрово одобри съфинансиране до 131 000 лв. от преходен остатък. За всеки закупен електромобил НДЕФ дава субсидия от 20 000 лв.

Две от екологичните возила са предвидени за Общинския инспекторат. Те ще се ползват от инспекторите, които извършват контрол във всички 134 населени места от общината. Другият електромобил е за звено „Заведения за социални услуги”. Той ще подпомогне услугата „Асистентска подкрепа” в града и селата.Новите автомобили трябва да издържат 150 км пробег с едно зареждане, да развиват максимална скорост минимум 80 км/ч, да имат литиева батерия с капацитет минимум 25 киловатчаса и гаранция не по-малко от 5 години.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА „Соул”, а от 2018 г. такъв автомобил ползва и музей „Етър”. През 2021 г. бяха доставени още два електрически автомобила марка „Рено Зое”, с които се извършва екоконтрол. Колите бяха закупени чрез съфинансиране от НДЕФ.

Коментар