Над половината организации у нас са атакувани с фишинг

„Атаките в интернет не познават граници и нямат социална ангажираност”, заяви служебният министър на електронното управление Георги Тодоров (снимка: МЕУ)

Фишинг атаките представляват повече от 80% от всички докладвани инциденти в сферата на киберсигурността у нас, стана ясно на пресконференция на Министерството на електронното управление, която даде старт на Европейския месец на киберсигурността.

На ежедневни и ежемесечни фишинг атаки са подложени 57% от организациите в страната, сочат данните, изнесени от зам.-министрите Благовест Кирилов и Атанас Мазнев, които подчертаха необходимостта от синхрон между институциите, бизнеса и гражданите, така че да се повиши устойчивото знание за опасностите в интернет.

„Ролята на държавата в тази връзка е особено важна, тъй като прогресът предполага и защита, която е насочена към най-уязвимите, защото знаем, че атаките в интернет не познават граници и нямат социална ангажираност”, заяви служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Тази година инициативата Европейски месец на киберсигурността на ENISA (Европейската агенция  за киберсигурност) отбелязва своя десетгодишен юбилей. През 2022-ра година основната тема на всички активности е посветена на рансъмуер и фишинг атаките.



През целия месец октомври МЕУ ще организира множество инициативи, насочени към институции, национално представени асоциации на работодателите, граждани и бизнес. Целта на Европейския месец на киберсигурността е заедно да постигнем по-добра киберкултура, посочиха от министерството.

Коментар