ИТ бизнесът в САЩ очаква поскъпване на лаптопите

Цените на лаптопите и таблетите в САЩ ще се покачат с поне 21% в краткосрочен план (снимка: CCO Public Domain)

Новите мита върху вноса от Китай, инициирани от администрацията на Доналд Тръмп, ще провокират рязко покачване на цените на мобилните компютри, твърдят експерти от Dell, Microsoft и други ИТ компании. Жертви на тази политика ще се окажат американците, които ще трябва да харчат повече пари за нови лаптопи и таблети.

Най-големите американски ИТ корпорации се противопоставиха на въвеждането на мита върху таблетите и лаптопите, внасяни в САЩ от Китай. Dell, HP, Intel и Microsoft изразиха несъгласие с предложението на президента Доналд Тръмп, което предвижда общият размер на митата върху китайските стоки, вкл. лаптопи и хибридни таблети, да достигне 300 млрд. долара.

Според Ройтерс, позицията на корпорациите се споделя от Асоциацията за потребителски технологии (CTA). Тя смята, че цената на мобилните компютри след въвеждане на митата ще се увеличи със 100% вероятност, а нейните експерти оценяват колко силен ще бъде този растеж.

Прогнозите сочат, че политиката на Тръмп по отношение на Китай и стоките, внасяни от тази страна, ще доведе до повишаване на цените на лаптопите и таблетите с поне 21% в краткосрочен план. С други думи, средната цена на лаптоп на американския пазар ще се увеличи с около $120, а средната цена на таблет-трансформър – с 50 долара.

Политиката на Тръмп не предвижда компенсации за потребителите. Администрацията на американския президент не отговаря засега на протеста на ИТ корпорациите.

Dell, HP, Intel и Microsoft публикуваха съвместно изявление в интернет, в което се казва, че въвеждането на мита върху внасяните лаптопи от Китай неизбежно ще засегне американските потребители и производители, но не и самия Китай. Това ще доведе до увеличаване на цените на лаптопите и таблетите, в резултат на което най-напред ще пострадат самите потребители, чиито разходи за компютри ще се увеличат.

ИТ бизнесът очаква също продажбите на преносими компютри да паднат и компаниите да загубят значителна част от приходите и печалбите си.

Мнението на квартета от световноизвестни ИТ корпорации може да се счита за обективно, защото заедно те заемат 52% от пазара на лаптопи и хибридни таблети. Според Ройтерс, основната причина за техния „протест” е възможното покачване на цените на продуктите им.

Негативното влияние на търговската война между САЩ и Китай върху ИТ компаниите беше предсказано още в началото на юни 2019 г. от основателя на британския холдинг ARM – Херман Хаузер. Неговата прогноза не касаеше вносните мита, а санкциите срещу Huawei, които Тръмп използва като лост за натиск върху Китай.

Коментари по темата: „ИТ бизнесът в САЩ очаква поскъпване на лаптопите”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Малко преекспонират. Вместо да дигат цените на лаптопите в САЩ с 20%, могат да вдигнат в целия свят с 10%. Така вместо само американците да поемат цялата тежест, всеки ще плати малко отгоре и всички ще са щастливи. Пък и най-вероятно самите производители също ще успеят да увеличат печалбите си.

Коментар