В Индия ползват най-много мобилен интернет

Мобилните потребители в Индия ползват най-много интернет (снимка: CCO Public Domain)

Индия се оказа лидер сред всички страни в света по обем на мобилния интернет трафик средно на един смартфон. Това сочи регулярното изследване на шведската компания Erocsson за развитието на мобилните мрежи в глобален мащаб.

На всеки смартфон в Индия се падат средно по 9,8GB данни на месец, получени от модема за мобилна връзка. Най-близките конкуренти по този показател са регионът Северо-Източна Азия със 7,1GB и Северна Америка със 7GB.

Най-нисък пък е показателят за мобилен интернет трафик в Средния Изток и Африка – там на един смартфон се падат средно 3GB, показват резултатите от изследването.

Лидерството на Индия е обусловено от спецификата на пазара в страната, където компаниите инвестират именно в развитието на мобилните мрежи и свързаните с тях продукти, докато обикновената кабелна инфраструктура е на заден план.

Прогноза за мобилния трафик в различните региони на света (източник: Ericsson)

Индия обаче скоро ще отстъпи водещата си позиция – след пет години страната ще изостане два пъти в мобилния трафик от Северна Америка и причината за това ще бъдат 5G мрежите, сочи анализът.

В развитите страни мрежите от пето поколение ще навлизат много по-бързо, което ще доведе до промяна на тарифите и сценариите за използване на мобилния интернет.

Коментар