SSD пазарът изправен пред неконтролируем спад в цените

SSD устройствата стават все по-евтини (снимка: CCO Public Domain)

Търсенето на смартфони и сървърно оборудване намалява, в резултат на търговската война между САЩ и Китай. Това, заедно с продължаващия дефицит на процесори, който влияе негативно на продажбите на ноутбуци, ще засегне сериозно и пазара на флаш сторидж, предупредиха анализатори от DRAMeXchange.

В частност, неблагоприятната прогноза се отнася до продажбите на флаш-носители eMMC/UFS и полупроводникови дискове SSD през третата четвърт на годината, която традиционно се счита за периода на най-високо търсене. Тази година обаче търсенето ще бъде по-слабо от очакваното.

Ако опасенията на анализаторите се сбъднат, то пазарът на флаш-базирани устройства за съхранение може да претърпи неконтролируем спад на цените. И в момента ценовите нива при SSD устройствата са доста ниски.

През първата половина на годината OEM производителите предпочетоха да се освободят от наличните запаси от продукти и твърде слабо попълваха складовете. Средната цена на едро на NAND флаш паметите падна почти с 20% на тримесечна база, но въпреки това не се наблюдава възстановяване на търсенето.

DRAMeXchange не губи надежда, че дори в условията на неблагоприятна международна обстановка и други негативни фактори, търсенето през третата четвърт на годината може да се повиши и това да забави падането на цените.

Същевременно обаче, експертите предупреждават, че не се очаква възстановяване на цените, тъй като складовите запаси не са ликвидирани напълно. Предполага се, че производителите на смартфони и ноутбуци ще активират покупките на MMC/UFS и SSD устройства, което ще намали спада на цените до около 10% на тримесечна база.

Коментар