Е-цигара повреди челюстта на тийнейджър

Хиляди потребители на е-цигари са потърсили спешна помощ в САЩ, поради изгаряния и наранявания (снимка: CCO Public Domain)

Американски тийнейджър пострада сериозно от електронна цигара, която избухна в устатата му. Остин Адамс на 17 години е с избити няколко зъба и счупена челюст, съобщи „The New England Journal of Medicine”.

Инцидентът е резултат от прегряване на литиево-йонната батерия, вградена в електронната цигара, тъй като бутонът за затопляне е останал включен твърде дълго. Младежът загубил няколко зъба от експлозията и получил фрактура на челюстта.

Семейството на Адамс живее в провинция Или, Невада. След инцидента майката завежда сина си в най-близката болница, където лекарите му оказват помощ в продължение на пет часа. Травматолозите потвърждават сериозно нараняване на долната челюст, както и изгаряния около устните на момчето.

Агенцията по храните и лекарствата (FDA) вече е изпратила на производителите на електронни цигари директива, че трябва да променят дизайна или да заменят батериите, за да намалят вероятността от прегряване.

През януари тази година американец от Тексас умря в резултат на експлозия на електронна цигара, тъй като металната част на вейпъра разкъса артерия на шията му. Подобен инцидент с фатален изход беше регистриран и миналата година във Флорида.

От 2015 до 2017 г. общо 2035 души са се свързали със службите за спешна помощ в САЩ, поради изгаряния и наранявания в резултат на експлозии на електронни цигари.

Коментар