MIT иска да види свят без светофари

Масачузетският технологичен институт (MIT) предвижда, че е напълно постижимо да се премахнат каквито и да било регулации на движението. Естествено, според учените, това ще стане щом всички пътуващи превозни средства са автономни.

Подобна перспектива може би ви звучи доста отдалечено в бъдещето (и с право), но концепцията, която стои зад това изказване на института, е доста иновативна. MIT предлагат модел, подобен на нервна система, в който сензори в транспортните средства и пътищата ще могат да си комуникират, за да направят придвижването ни възможно най-ефикасно.

Системата е замислена с цел не само да избегне инциденти, но и да ускори пътуването на всички, като групира колите и ги разпределя по маршрути в зависимост от обкръжаващите ги условия.

Така по „умен“ начин всяко кръстовище ще може да сортира движещите се по него превозни средства без да ги спира или забавя. Въпреки, че това звучи като нещо от разказ на Азимов, MIT е готов и с предложение, което работи с днешните технологии.

Подобно на начина, по който се разпределя въздушният трафик, „slot-based” дизайнът на системата ще има нужда само от сензор в автомобила и още един на всяко кръстовище. Така всяко кръстовище ще знае накъде отивате, като ви групира с хора във вашата посока и ви разпределя без да забавя никой.

Въпреки, че хората подхождат със скептицизъм към темата за автоматизирания транспорт и „умните“ пътища, технологията вече може да ви помогне да комуникирате със своя автомобил. Но денят, в който той ще си говори с пътищата, за да ви заведе от точка А до B възможно най-бързо е, за съжаление, далеч в бъдещето.


Статията е подготвена от Софтуерен университет, който неотдавна организира и семинар за комуникиране с автомобил. Видео от семинара е достъпно на сайта на университета.

Коментари по темата: „MIT иска да види свят без светофари”

добавете коментар...

  1. :o)

    През 3016 година може би 🙂

  2. така е майна

    и аз искам да видя курви без болести ама нейде….

Коментар