Сушата създава проблем с дейта центровете в Лондон

Охлаждането на дейта центровете с питейна вода е проблем в условията на суша
(снимка: CC0 Public Domain)

Поради сушата, отчитането на питейната вода, изразходвана от центровете за данни в Лондон, ще стане по-строго. Обмисля се използване на сурова вода или повторно използване на наличната вода.

Thames Water, най-голямата компания за водоснабдяване и отпадни води в Лондон и околните графства, анализира потреблението на вода от местните центрове за данни на фона на бушуващата суша в страната. Очаква се сътрудничеството с центровете за данни да помогне за намаляване на натоварването на водоснабдителната мрежа, отбелязва в репортаж по темата Computer Weekly.През последната година и половина необходимостта от наблюдение и контрол на потреблението на вода в центровете за данни в Обединеното кралство стана много по-належаща, на фона на новините, че дейта центровете за данни в сухи райони в САЩ консумират големи количества питейна вода, което изостря проблемите на други потребители.

По-специално, Thames Water възнамерява да работи в тясно сътрудничество с операторите на центрове за данни, за да проучи възможността за използване на техническа вода вместо питейна. В допълнение, вече е в ход „тясна работа” с компании, които искат да изградят центрове за данни в райони, където вече има доста такива съоръжения.

Сътрудничеството с операторите вече е дало резултати, като използването на вода е намалено в новите обекти, твърди публикацията. Сега Thames Water провежда задълбочено изследване, опитвайки се да разбере колко вода се консумира от центровете за данни в зоната на действие.

След рекордно сух юли, компанията предприе активни действия за опазване на водните ресурси. Стигна се дори до забрана за миене на коли с градински маркучи и поливане на градини. Самата Thames Water обаче е критикувана за пренебрегване на проблемите в собствената си водоснабдителна мрежа, което води до загуба на почти една четвърт от доставяната вода.

В случая с центровете за данни не става въпрос само за ограничаване на използването на питейна вода за охлаждане. Обмисля се използване на сурова вода или повторно използване на наличната вода. През юли лондонските центрове за данни дори бяха принудени да поливат с вода охлаждащото оборудване на покривите, но това не помогна да се избегнат повреди.

Коментар