Инфо-брокер продал данни за стотици милиони смартфони

Данните за местоположението на мобилните потребители са ценна стока за продажба
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) заведе дело срещу информационния брокер Kochava. Според ищеца, ответникът е продал данните за местоположението на стотици милиони мобилни устройства, позволявайки, наред с други неща, да се проследяват хора в чувствителни заведения: клиники за репродуктивно здраве, приюти за домашно насилие и места за поклонение.

Чрез анализиране на данните на Kochava става възможно да се идентифицират собствениците на устройства, като се съпоставят с домашните адреси и местата, които членовете на семейството посещават, отбелязва CNBC. Най-малко до юни тази година компанията е продавала селективни данни за местоположението на мобилните устройства и съответните времеви отпечатъци за геолокация, като достъпът до тази информация е бил относително лесен, според FTC.



Ищецът твърди, че информационният продукт на Kochava е в състояние да навреди на потребителите чрез „дискриминация, физическо насилие, емоционален стрес” и по други начини. Комисията смята, че компанията е могла да предприеме разумни мерки за сигурност, за да защити информацията за потребителите, като например изключване на определени организации от масивите, вкл. центрове за възстановяване от наркомании, приюти и медицински институции.

Kochava, от своя страна, категорично отхвърля позицията на FTC. Брайън Кокс, главен изпълнителен директор на компанията, заяви, че агенцията по същество не разбира основите на нейния бизнес – той каза, че компанията се е консултирала с FTC в продължение на няколко седмици в опит да обясни процеса на събиране на данни и да работят заедно, за да намерят “eфективни решения”.

Още преди завеждането на делото Kochava добави възможност за блокиране на данни, свързани с посещения на потребители в поверителни институции. Въпреки това FTC преследва само една цел – да принуди компанията да премине към извънсъдебно уреждане на искове, сигурен е Брайън Кокс.

Коментар