САЩ разследват Huawei за военен шпионаж

Проблемите на Huawei с властите в САЩ не затихват, напротив – задълбочават се
(снимка: Huawei)

Правителството на САЩ започна ново разследване срещу китайския производител на телекомуникационно оборудване Huawei. Властите имат опасения, че оборудването на Huawei в клетъчните кули на САЩ може да шпионира за китайското правителство, като събира чувствителна информация от военни бази и ракетни силози.

Американските власти смятат, че Huawei може да използва това оборудване, за да получи достъп до класифицирани данни за военни учения, както и до състоянието на готовност на базите и техния персонал, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, пожелал анонимност, тъй като разследването е поверително и е свързано с националната сигурност.

Министерството на търговията на САЩ е започнало разследването още през април 2021 г. Скоро след това представители на Huawei са извикани в съда, за да разяснят политиките на компанията за споделяне на данни, включително текстови съобщения и данни за местоположение.

Освен това китайската компания е помолена да предостави на властите в САЩ пълен каталог на оборудването, което може да бъде продадено на всяка американска телекомуникационна компания.

На запитване от Ройтерс представител на министерството казва, че не може да „потвърди или отрече текущите разследвания”. Източникът добавя, че „защитата на безопасността на гражданите на САЩ от злонамерено събиране на разузнавателна информация е жизненоважна за защитата на икономиката и националната сигурност на САЩ”.

Huawei категорично отрича обвиненията на правителството на САЩ, че може да шпионира американски клиенти и да представлява заплаха за националната сигурност. Официален Пекин се застъпва за Huawei, както и за други китайски компании, чрез китайското посолство във Вашингтон.

„Правителството на САЩ злоупотребява с концепцията за национална сигурност и държавна власт, за да направи всичко възможно да потисне Huawei и други китайски телекомуникации компании, без да предостави никакви убедителни доказателства, че те представляват заплаха за сигурността на Съединените щати и други страни”, казват от посолството.

Ако Министерството на търговията на САЩ реши, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност, на компанията може да бъдат наложени нови, още по-строги санкции. Регулаторът може да забрани на американските компании всякакви сделки с Huawei и също така да изиска от американските оператори, които все още използват оборудване на китайската компания, бързо да го сменят. В противен случай те могат да бъдат изправени пред глоби или други последствия.

Коментар