„Враждебен” шум от дейта център смущава Северна Вирджиния

Шумът от центровете за данни понякога е трудно поносим от хората, живеещи наблизо
(снимка: CC0 Public Domain)

 Жителите на окръг Принс Уилям, Северна Вирджиния се оплакват от „катастрофален шум”, излъчван от местните центрове за данни. Техният протест е подкрепен и от граждански активисти в района.

Шумът идва от центрове за данни на Amazon, разположени в кампуса Tanner Way. Технологичният гигант строи в град Манасас, но не шумът от строителството провокира гражданското недоволство. Активистите казват, че постоянният шум е причинен от системи за въздушно охлаждане на покривите на центъра за данни и  създава враждебна среда за жителите на района Great Oak, населяван от 291 семейства.

Кръглата маса на Асоциацията на собствениците на окръга, съвместно с Асоциацията на град Манасас, подадоха жалба до Надзорния съвет на окръга, твърдейки, че има „изключителен индустриален шум” 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, без да бъдат предприети никакви действия. Шумът „замърсява” кварталите непрекъснато, според местни активисти, които имат аудио и видео доказателства за това, съобщи Datacenter Dynamics.

Надзорният съвет е длъжен да намери решение на проблема. Активистите припомнят прецедентите – подобни оплаквания в Аризона през 2018 г. доведоха до прекратяване на развитието на центровете за данни в региона по решение на местните власти.

Досега лидерите на съвета не са успели да се справят директно с проблема с центровете за данни, казват активисти, а жителите настояват за спиране на разрешителните за експлоатация на центрове за данни в окръг Принц Уилям, докато проблемът не бъде разрешен.

Основният проблем е, че Областният надзорен съвет умишлено е изключил шума от промишлени климатици от правилата, въведени през 1989 г., по които са изградени центровете за данни. В резултат на това областта е загубила законовата възможност да контролира работата на центъра за данни, без значение колко силен звук излъчва. Местните жители се оплакват от проблеми както със собственото си здраве, така и със състоянието на домашните си любимци.

Благодарение на местните разпоредби, Северна Вирджиния е изключително привлекателна за строителите и операторите на центрове за данни. Сегашният капацитет на центровете за данни в щата Вирджиния е около 1,7 GW, а след две години се очаква да достигне 2 GW. И това е най-големият пазар на центрове за данни в света.

За сравнение, общият капацитет на четири европейски FLAP пазара едва достига 2 GW. Самата Amazon през последните десет години е инвестирала повече от 35 милиарда долара в изграждане на центрове за данни в Северна Вирджиния.

Коментар