В чип индустрията: силно търсене на зряла литография

Вече остарелите технологични процеси за чипове са най-търсени в последните години
(снимка: ASML)

Търсенето на остарели технологични процеси в полупроводниковата индустрия се е увеличило значително през последните три години, отчитат от холандската компания ASML, която доставя оборудване за производство на чипове.

Тайванската TSMC не крие намерението си да увеличи производствените обеми, използвайки зряла литография за първи път от много години, а нейният доставчик на оборудване ASML потвърждава тази тенденция. Оказва се, че голямото търсене на стари технологични процеси се дължи на желанието на участниците на пазара да ограничат ръста на потреблението на енергия на компонентите. На мода са големите кристали, коментират ситуацията от ASML.

Досега развитието на полупроводниковата индустрия беше подчинено на т.нар. закон на Мур – емпирично правило, което определяше ритъма на увеличаване на плътността на транзисторите в чипа. Размерът на процесорите постепенно намалява за фиксирано ниво на производителност.

Главният изпълнителен директор на ASML Питър Венинк заяви, цитиран от Seeking Alpha, че компанията смята да отговори на пазарното търсене на процесори с по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия, като произвежда по-големи чипове. В този случай плътността на топлинния поток намалява, в резултат на което е необходима по-малко енергия за охлаждане на процесорите, а това спомага за намаляване на щетите върху околната среда.

Второ, търсенето на зрели технологични процеси се обуславя от развитието на концепцията за „интернет на нещата” (IoT), чиито компоненти трябва да бъдат не само икономични, но и евтини. Броят на проектите, използващи литографски стандарти от 180 до 28 нанометра, според ръководителя на ASML, се е увеличил значително през последните две-три години.

Индустриалната автоматизация и автомобилният сектор също генерират търсене на нарастваща гама от полупроводникови компоненти, произвеждани по зрели технологични процеси. Някои от спецификите в индустрията бяха илюстрирани от коментари на Tesla тази седмица. Представители на компанията обясниха, че Tesla не изпитва недостиг на чипове, произведени чрез съвременни технологични процеси, но в зрелия литографски сегмент търсенето далеч не е задоволено.

Коментар