Показаха пълноценна холограма с тактилна обратна връзка

Вибрации на звукови вълни улавят и държат миниатюрни предмети във въздуха
(снимка: NewScientist видео)

Изследователи от университета в Съсекс, Великобритания, разпространиха видеоклип, който показва разработка на пълноценна холографска технология с тактилна обратна връзка.

Учените са успели да създадат устройство, което може да показва анимирани обекти в три измерения (3D), видими от хората под всякакъв ъгъл и без допълнителни екрани.

При разработка на технологията учените са използвали вибрации на звукови вълни, за да улавят и държат миниатюрни предмети във въздуха. Този метод се използва доста често в различни области през последните години, но за първи път се прилага в холограми с тактилна обратна връзка.

За да направят изображението завършено, учените осветяват създаденото пространство с помощта на RGB светодиоди.

Интересното е, че частиците са в състояние да се движат вертикално със скорост до 9 метра в секунда и хоризонтално с до 4 м/с. При тези скорости човешкото око възприема резултата като пълноценен образ.

Коментари по темата: „Показаха пълноценна холограма с тактилна обратна връзка”

добавете коментар...

  1. Той

    Японците от няколко години правят холограми с фемптосекунден лазер, който йонизира въздуха и холограмите реагират на докосване. Въпрос на време е холограмите да бъдат комерсиализирани. Ще имат приложения в архитектурата, компютърните игри и в много други области.

Коментар