Дрон постави рекорд по продължителност на полета

Квадрокоптерът DS30, захранван от горивни клетки, е летят в продължение на 103 минути
(снимка: Doosan Mobility Innovation)

Дрон подобри рекорда за най-продължителен полет. Проектиран специално за транспортиране на медицински проби, безпилотният апарат е летял около 103 минути, съобщи New Atlas.

За транспортиране на медицински материали в момента се използват многоцелеви дронове с максимален живот на батерията само 30 минути, което налага ограничения в продължителността на полета. Сега, благодарение на новата разработка, този проблем ще бъде отстранен, тъй като дронът е успял да лети в продължение на 103 минути.

Апаратът DS30, захранван от горивни клетки, се явява съвместен проект на базирания в Тексас разработчик Guinn Partners, Skyfire Consulting от Джорджия, Министерството на здравеопазването на САЩ и производителя на дронове Doosan Mobility Innovation.

Квадрокоптерът е използван за транспортиране на проби от живи бактерии от болница на карибския остров Сейнт Кроа до тестово съоръжение на съседния остров Сейнт Томас, което включвало полет от 69 км над океана. След като успешно достигнал дестинацията си, дронът разполагал с още 30 минути време за полет.

Според разработчиците, стандартното транспортиране на пациентски биоматериали отнема около седмица. Но има заболявания, като например вирусната треска на Денга, които се усложняват бързо и налагат незабавно лечение. С новия дрон, който е и по-икономичен, пациентските материали могат да се доставят в изключително кратък срок.

Коментар