Изкуствен интелект прогнозира риска от смърт по ЕКГ

Изкуственият интелект е способен да чете по-умно електрокардиограмите
(снимка: CCO Public Domain)

Изследователи от Пенсилвания създадоха система с изкуствен интелект, която прогнозира риска от смърт на пациентите. Компютърът се нуждае само от ЕКГ, за да каже кой пациент ще оцелее и кой ще умре в рамките на следващата година, съобщи New Scientist.

Твърди се, че новата система, разработена от Брандън Форнвалт от компанията за здравни услуги Geisinger, се явява най-точният метод за прогнозиране в момента, базиран на ЕКГ. Технологията засякла сърдечни заболявания дори у хора, при които кардиологичният преглед не е открил проблеми.

Ефективността на модела е тествана чрез индикатора AUC, който показва колко точно системата различава пациентите, които са починали в рамките на една година, и онези, които са оцелели. Изкуственият интелект достига 0,85 AUC, докато идеалната стойност е 1, а за липса на разлика се счита 0,5.

Същевременно, тестващите модели, които се използват в съвременната медицина, имат по-нисък резултат – от 0,65 до 0,8 AUC, т.е. изкуственият интелект дава много по-точна оценка.

По време на изпитанията системата е анализирала 1,77 милиона електрокардиограми от близо 400 000 души, за да предскаже кой пациент е изложен на по-висок риск да почине в рамките на следващата година.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект прогнозира риска от смърт по ЕКГ”

добавете коментар...

  1. Танзопен

    Очаквайте скоро във всяко застрахователно дружество и банка.

Коментар