Учени изтъкват предимства на роботите в общуването

Човекът е по-склонен да общува с роботи, които се преструват, че са хора
(снимка: CCO Public Domain)

Международна изследователска група успя да открие как се променя отношението на хората към роботите, в зависимост от това доколко те се държат като хората. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Machine Intelligence.

Екипът, съставен от учени от няколко страни, вкл. Обединените арабски емирства, САЩ и Германия, потърсил отговори на въпросите: Какво се случва, ако хората просто не забележат, че говорят с робот? В този случай машината ще предизвика ли същото доверие като към човек?

Изследването е проведено сред близо 700 участници, които били „поставени” в условията на т.нар. „дилема на затворника”: те трябвало да изберат с кого ще са по-склонни да си сътрудничат – с човек или с изкуствен интелект.

Резултатите сочат, че хората са по-склонни да общуват с хора или роботи, които се преструват, че са хора. До това заключение се стига след експериментален тест, при който ботовете се представят в комуникацията с хората като истински човек.

На базата на резултатите може да се предположи, че при помощните услуги за обслужване на клиенти, роботите могат да са много по-ефективни, ако им бъде позволено да се маскират като хора.

Коментар