Bosch Vivalytic – бърз тест за Covid-19

Бързият тест на Bosch може да диагностицира десет респираторни патогена едновременно
(снимка: Bosch Healthcare Solutions)

Нов, напълно автоматизиран бърз тест за Covid-19 на Bosch ще помогне на лекарски кабинети, болници, лаборатории и здравни центрове да поставят бързи диагнози, съобщиха от базираната в Щутгарт компания.

Тестът за бърза молекулярна диагностика се осъществява с уреда за анализ Vivalytic, разработен от дъщерната фирма Bosch Healthcare Solutions. Възможността за бързо диагностициране на вируса е безценна помощ за ограничаване на експоненциалното му разпространение в много страни, казват от разработчика.

„Искаме бързият тест за Covid-19 на Bosch да допринесе за възможно най-бързото овладяване на пандемията от коронавирус. Тестът ще ускори идентифицирането и изолацията на заразените пациенти”, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Разработен само за шест седмици, бързият тест открива коронавирусната инфекция SARS-CoV-2 за по-малко от два часа и половина – от вземането на пробата от пациента до пристигането на резултата.

Друго предимство на бързия тест е, че той може да се извърши директно на мястото на лечение. Така се елиминира необходимостта от транспортиране на пробите, което отнема ценно време. Това означава и, че пациентите бързо получават информация за здравословното си състояние, а заразените лица са идентифицирани и изолирани незабавно.

При тестовете, които се използват в момента, пациентите обикновено трябва да изчакат един до два дни за резултата. „Времето е от решаващо значение в борбата с коронавируса. Надеждна, бърза диагностика директно на място, без губене на време – това е голямото предимство на новия ни тест”, подчерта Денер.

Бързият тест на Bosch е един от първите в света напълно автоматизирани молекулярни диагностични тестове, които могат да се използват директно от всички медицински заведения. Нещо повече, с него пробата може да се тества едновременно не само за Covid-19, но и за девет други респираторни заболявания, включително грип А и В.

Тестът за Covid-19 на Bosch дава резултати с точност над 95%
(снимка: Bosch Healthcare Solutions)

„Особеността на теста на Bosch е, че той предлага диференциална диагноза, която спестява на лекарите времето, необходимо за допълнителни тестове. Той бързо им осигурява надеждна диагноза, за да могат незабавно да започнат подходящо лечение”, поясни Марк Майер, президент на Bosch Healthcare Solutions.

Бързият тест на Covid-19 е резултат от сътрудничеството на Bosch Healthcare Solutions и северноирландската компания за медицински технологии Randox Laboratories Ltd. Тестът ще бъде наличен в Германия през април, а след това ще бъде разпространен и на пазарите в Европа и в света.

„Заедно с нашия партньор Randox успяхме да разработим този иновативен бърз тест за много кратко време и вече можем да го предложим на пазара. Уредът за анализ на Bosch Vivalytic оценява теста безопасно и надеждно директно в болницата, в лабораторията и в лекарския кабинет, като гарантира възможно най-добрата защита на пациентите и медицинския персонал”, казва Майер.

В момента компанията проучва как може да помогне за незабавното тестване на лекарите и медицинския персонал в лечебни заведения като болницата „Роберт Бош”, така че да могат да работят възможно най-дълго – и то без риск от заразяване на други хора.

При различни лабораторни тестове със SARS-CoV-2 тестът на Bosch дава резултати с точност над 95%. Бързият тест отговаря на стандартите за качество на Световната здравна организация (СЗО).

С помощта на тампон се взема проба от носа или от гърлото на пациента. След това патронът, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти, се поставя в уреда за анализ Vivalytic.

По време на анализа медицинският персонал може да се посвети на други задачи, например лечение на пациенти. Vivalytic анализаторът е много удобен за употреба, така че дори медицински персонал, който не е бил специално обучен на него, може да извърши теста надеждно.

Vivalytic на Bosch извършва до десет теста в рамките на 24 часа. Това означава, че само със 100 уреда могат да се оценят до 1 000 теста дневно. Като се има предвид динамичното разпространение на коронавируса SARS-CoV-2, лабораториите вече са надхвърлили капацитета си, така че Vivalytic ще увеличи значително наличните възможности за тестване.

Коментар