Mastercard увеличи лимита за безконтактно плащане

ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат актуализирани поетапно за новия лимит от 100 лв.
(снимка: Mastercard)

Лимитът за безконтактни плащания с Mastercard се увеличава от 50 на 100 лева за потребителите в България, съобщиха от компанията. Границата се вдига в още 28 държави от Европа.

Страната ни е сред „шампионите” по навлизане на безконтактни плащания, с почти 100% безконтактни терминали и около 80% безконтактни карти на пазара, подчертаха от Mastercard.

Различни инициативи през последните месеци доведоха до драстично увеличение на използването на безконтактни карти и мобилни устройства в Европа. Показателно е, 75% от всички трансакции на Mastercard в Европа вече са безконтактни.

Това увеличение на безконтактните лимити означава, че клиентите и търговците скоро ще могат да извършват и получават повече от своите плащания, без да е необходимо да въвеждат ПИН код или да използват пари в брой.

В някои държави, като Великобритания, Ирландия, Естония и Полша, промяната ще бъде наложена за постоянно, а други ще я предложат временно, за да помогнат на потребителите да пазаруват с минимален риск от докосване на различни повърхности по време на световната пандемия.

Вдигането на лимита съвпада по време с навлизане на новата Европейска директива PSD2, която ЕС налага от септември 2019 г. за всички безконтактни плащания във физически търговски обекти.

Тази мярка ще осигури на потребителите защитени плащания, като изисква въвеждане на ПИН при безконтактно картово плащане, когато правим 6-та поредна безконтактна трансакция или когато общата сума на безконтактните ни трансакции, за които не сме въвели ПИН, достига 300 лева (кой от двата критерия се прилага зависи от банката издател на картата).

ПОС терминалите в магазинната мрежа ще бъдат актуализирани поетапно през следващата седмица. Очаква се до 31 март 2020 г. всички ПОС терминали да съответстват на новите правила, но са възможни изключения в преходния период и определени трансакции да се случват контактно.

Коментари по темата: „Mastercard увеличи лимита за безконтактно плащане”

добавете коментар...

  1. Saevar

    нека измамите започнат СЕГА:

Коментар