САЩ впрягат суперкомпютрите в търсене на лек за коронавируса

Суперкомпютърът IBM Summit вече помага на учените бързо да намерят лек за Covid-19
(снимка CC0 Public Domain)

IBM, в сътрудничество с американските власти, създаде консорциум, чиито членове ще помогнат в борбата срещу новия тип коронавирус, използвайки суперкомпютри. Новата организация се нарича Covid-19 High Performance Computing Consortium.

В алианса влизат Министерството на науката и технологичната политика, Министерството на енергетиката, Google, Microsoft, Масачузетският технологичен институт, НАСА и други организации.

Става въпрос главно за предоставяне на информация и изчислителни ресурси на изследователи, които работят върху методи за лечение и предотвратяване на заболяването, обясни американският президент Доналд Тръмп при представяне на публично-частния консорциум.

Участниците в партньорството ще оценят предложенията на изследователите, за да изберат най-обещаващите от тях и да им осигурят достъп до ресурсите на суперкомпютрите. IBM отбелязва, че необходимите „ръчни” изчисления за подобни проучвания могат да отнемат години, а изследванията с обикновени компютри – месеци.

Суперкомпютърът IBM Summit вече помага на учените бързо да намерят лек за Covid-19 чрез анализ на множество вещества във виртуални симулации. Системата се опитва да идентифицира вещества, които могат да контактуват със съставките на вируса, използвани за пренасяне на генетичния му материал в клетката.

Коментар